PILSEL NAPUSTIO ORGANIZACIJU

HČSP-ovac kandidat za vodstvo Amnesty Internationala

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 31.05.2011 18:52
  • Objavljeno 31.05.2011 u 15:08
Amnesty International

Amnesty International

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U svom otvorenom pismu novinar i aktivist za ljudska prava Drago Pilsel obznanio je kako istupa iz Amnesty Internationala Hrvatska (AIH) nakon što je shvatio da su prethodni Upravni odbor i Ured Amnestyja kao kandidata za Upravni odbor predložili Borka Šamiju, istaknutoga člana Hrvatske čiste stranke prava, iz čijih je redova Pilsel nedavno doživio javno vrijeđanje i prijetnje smrću

Pilsel je u svom pismu podnio ostavku na članstvo u Upravnom odboru AIH i zamolio direktoricu AIH Sanju Freiberger da ga se izbriše iz članstva te organizacije.

'Bio sam predložen na skupštini AIH održanoj 21. travnja 2011. i izabran u peteročlani Upravni odbor Amnesty Internationala Hrvatske. Moj se prvi veliki šok dogodio kada sam shvatio da su prethodni Upravni odbor i Ured AIH kao kandidata za člana Upravnog odbora predložili istaknutoga člana neoustaške Hrvatske čiste stranke prava iz čijih sam redova nedavno doživio javno vrijeđanje i prijetnje smrću, što sam odmah prijavio policiji', istaknuo je Pilsel.

Istaknuo je da se konzultirao s predstavnicima drugih nevladinih organizacija i došao do saznanja da te organizacije već godinu dana pozivaju na bojkot AIH zbog činjenice da je prethodni Upravni odbor grubo prekršio ljudska, građanska i radnička prava bivše direktorice Amnestyja Milene Beader, te bivšega tajnika, odnosno koordinatora za aktivizam, medije i kampanje Edina Tuzlaka.

Pilsel je, između ostalog, saznao da su se bivši članovi Upravnog odbora, među kojima je i predsjedavajući sadašnjeg Upravnog odbora, služili manipulacijama i da se nisu ustručavali ni maltretirati sad pokojnu predsjedavajuću Nadzornog odbora Morenu Zadravec.

Zbog svega toga Drago Pilsel na kraju pisma navodi: 'Zaključio sam da u takvom Upravnom odboru koji bi tu praksu želio odobriti i nastaviti, te u članstvu organizacije koja daje legitimitet kršenju ljudskih prava svojih članova i službenika ne smijem ostati. Pogotovo ne u društvu onih koji bi bespogovorno klimali pred onima koji u okviru Amnesty Internationala promoviraju imperijalizam prema manjim ograncima kao što je ovaj u Hrvatskoj', istaknuo Pilsel u svom otvorenom pismu.

Kako doznajemo, u Amnesty Internationalu su incident s HČSP-ovcem objasnili kao 'slučajnu nenamjernu pogrešku'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi