SJEDNICA PROGRAMSKOG VIJEĆA

'Hasanbegović kritizira izvješće, a nije ga ni pročitao'

08.03.2016 u 10:10

  • +5

Održana sjednica programskog vijeća HRT-a

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a ni na jedan upit Nadzornog odbora HRT-a, koji je tražio da se očituju o četiri stavke vezane za prijenos izvanredne konferencije za medije bivšeg ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nije uspio donijeti zajednički stav jer ni u jednom slučaju nije bilo potrebne većine

NO HRT-a tražio je od PV-a da utvrdi treba li Radmanu naplatiti prenošenje konferencije za medije na HTV4 jer mu se dopustilo da se putem javnog RTV servisa obraća 45 minuta, zatraženo je i očitovanje je li u navedenom slučaju bilo narušavanja programskih načela i Zakona o HRT-u, je li se radilo o privatizaciji javnog servisa te je li postajao opravdan interes za prijenosom presice.

Kako o ni o jedom od četiriju pitanja nije mogao donijeti zajednički zaključak, PV je naknadno sa šest glasova za i jednim protiv donijelo zaključak prema kojem se 'ne radi se o narušavanju programskih načela već o programskom propustu prvenstveno zbog trajanja prijenosa, a ne zbog opravdanosti informiranja javnosti'.

Radman je, podsjetimo sazvao konferenciju za medije nakon što ga je Sabor na zahtjev NO-a smijenio i na njegovo mjesto kao v. d. ravnatelja postavio Sinišu Kovačića.

On je pak jučer, odmah po preuzimanju dužnosti, smijenio s rukovodećih mjesta šefice ljudskih resursa i pravnih poslova Koraljku Plašćar i Martinu Novak Vukušu. Protiv njih dvije pokrenuta je istraga zbog povrede radne obveze.

Tijek sjednice Programskog vijeća uživo:

12:30 Sjednica je završila

12:15
Jelić je također bio mišljenja da zaključci i zapisnici PV-a nisu čitani u Vladi, ali ni od strane resornog ministra Hasanbegovića.

12:10
Ivica Maštruko smatra da u Vladi nisu ni pročitali njihovo izvješće. 'Promatram stav Vlade i ministra Hasanbegovića kao dio ovoga što je učinjeno Radmanu, a to je da se izvrše kompletne kadrovske promjene na HRT-u. Namjera je promjene političke, svjetonazorske i ideologijske paradigme u vladanju nad HRT-om', kazao je Maštruko.

12:00
Nakon kraće pauze PV se pod točkom Razno osvrnulo na prijedlog zaključka o njihovu radu koji je na prošloj sjednici Vlada, nakon što ga je sasjekao resorni ministra kulture Zlatan Hasanbegović, odbila. Neda Ritz drži da je PV objektivno i kvalitetno radilo te da tvrdnje koje je iznio Hasanbegović nisu istinite.

11:30
Programsko vijeće (PV) nije imalo zajednički stav o očitovanju na dopis NO-a.

11:10 Runjić je ponovio da je on odgovoran za sve i da Radman nije na njega vršio nikakav pritisak da se prenosi njegova konferencija za medije.

10:46 Zdravko Kedžo, član PV-a smatra da je neopravdano prekinut program jer se radilo o Radmanovoj koži i da je trebalo naći drugačiji modalitet za cijelu priču.

10:39 Josip Jelić, član PV-a smatra da je riječ o čudnoj atmosferi za koju ne zna čemu vodi jer Radman je bivši.

10:34 Maja Sever, članica PV-a, podsjetila je da je Radman prije par godina tražio da se objavi samo njegova izjava oko sukoba interesa bez mogućnosti da mu se postavljaju pitanja. Zbog toga sam, kazala je, skinula svoj potpis s Dnevnika. 'Smatram da ni sada nije imao pravo na obraćanje od 45 minuta. Mišljenja sam da je trebalo pustiti širu snimku sjednice saborskog Odbora i desetak minuta Radmanova obraćanja također u snimci', kazala je Sever.

10:27 Neda Ritz, članica PV-a HRT-a, smatra da je prijenosom konferencije za medije Radmana stavio u privilegiran položaj. Suprotnog mišljenja bio je Ivica Maštruko koji smatra da Zakon o HRT-u nije prekršen i da je u cijeloj priči postao javni interes jer Radmanu ni na Odboru ni u Saboru nije omogućeno da se javno obrati. 

10:24 Siniša Kovačić, v. d. glavnog ravnatelja, kazao je kako je propust učinjen jer ako se znalo da se ne može prenositi sjednicu Odbora, onda se nije smjelo prenositi ni Radmanovu presicu ili je ako ju se već prenosilo, trebalo nakon nje pustiti u snimci i sjednicu Odbora za informatizaciju i medije.

10:20 Lamija Alečković, šefica IMS-a HRT-a, kazala je kako joj je iz Sabora odgovoreno da prema pravilnicima nitko ne može prenositi uživo rad saborskih tijela i da je jedna druga televizija koja je prijenos imala prekršila saborske pravilnike.

10:16 Saša Runjić, v. d. ravnatelja Programa HRT-a, kazao je da je odluku o Radmanovoj konferenciji za novinare donio niz urednika u hijerarhiji, ali da je on osobno, kao šef, najodgovorniji. Ne smatra da je napravljen propust jer je u naravi news kanala da se njegov program prekida. Drži da je jedini propust bio to što HRT nije bio u mogućnosti prenositi iz Sabora sjednicu Odbora za informatizaciju i medije jer mu to nije bilo odobreno od saborskih službi.
10:10 Zašto je poslao dopis za očitovanje, obrazložio je Šenol Selimović, predsjednik NO-a. Po njegovu mišljenju, HRT je napravio velik propust i nije smio prekidati redovan program radi Radmanove konferencije za medije već je to trebao napraviti u snimci ili u prilogu. Smatra da je napravljen velik urednički propust.

10:05 Započela sjednica Programskog vijeća.