ZAJEDNIČKA TVRTKA

Hanžekovića i Vojkovića spojili Kinezi

30.06.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Zašto je poznati hrvatski odvjetnik Marijan Hanžeković primljen u odabrano društvo svjetskih moćnika – Trirateralnu komisiju - najbolje pokazuju njegovi poslovni dealovi. To što je odvjetnik, u toj je priči možda i najmanje bitno. Osim farmaceutskog biznisa, Hanžeković je na najboljem putu da preuzme medijsku kuću EPH, a najnoviji poslovni odnos s Markom Vojkovićem, prijateljem Ive Josipovića i vlasnikom tvrtke Emporium koja naplaćuje račune za ZAMP, pokazuje da je njegov utjecaj i znatno širi

Naime, Vojković i Hanžeković su 2012. osnovali dvije tvrtke: Jadran - Azija d.o.o. i Azija – Jadran savjetovanje d.o.o. Kako što i sama imena govore, njihova je namjera dovlačenje kineskog kapitala u Hrvatsku, prvenstveno na Jadran.

Riječ je o investitorima u kapitalne nekretninske poslove. Za sada je taj biznis Vojkovića i Hanžekovića još u povojima jer takve stvari, kaže nam Vojković, ne idu preko noći. Prve rezultate očekuju krajem sljedeće godine. 'Radi se o velikim nekretninskim investitorima iz Kine koji imaju kapitala i koji gledaju Europu. Najviše vole London, a mi ih pokušavamo uvjeriti da i tu ima nešto', pojašnjava za tportal. Dvije su mogućnosti: ili hotelski resorti na obali ili ulaganje u veće gradske centre u Hrvatskoj.

Pitamo ga koja je uloga odvjetnika Hanžekovića u tome. 'Svaki ozbiljan investitor traži odvjetnika koji ga neće zavaljati, a mi ih moramo uvjeriti da ih nećemo prevariti. Njima je naš pravni sustav drastično drugačiji. Nema mistike u toj priči', kaže Vojković.


Iako je prijatelj predsjednika Josipovića, Vojković kaže da bi hrvatska vlast trebala biti puno vidljivija kineskim investitorima. 'Svaka komunikacija s njima je pozitivna jer ako pokazuješ interes, to je pretpostavka da se nešto dogodi. To je uspostavljanje povjerenja. Članovi vlada u zapadnim zemljama su u Kini na tjednoj razini', kaže i dodaje da bi naši političari u Kini trebali biti barem četiri puta godišnje.

Za Hanžekovića kaže da ima međunarodnu reputaciju u pravnim krugovima, što dokazuje i poziv za članstvo u Trilateralnoj komisiji. 'On može garantirati da pravno neće biti iznenađenja za investitore', zaključuje Vojković priču o njihovoj kineskoj poslovnoj pustolovini.

Obostrana korist partnerstva Hanžeković-Vojković mogla bi biti i direktna veza poznatog odvjetnika preko novog poslovnog partnera s Pantovčakom. Naime, Vojković je prijatelj Ive Josipovića i vlasnik tvrtke Emporion koja niz godina posluje s HDS ZAMP-om. Uz to se ta institucija za zaštitu autorskih prava, kojoj je jedan od osnivača bio Josipović, nalazi u prostorima Vojkovićeve tvrtke.

Svestrani odvjetnik Hanžeković

Osim uvjeravanja kineskih investitora da je Hrvatska pravno sigurna zemlja za ulaganje, Hanžeković se probija i na medijsko tržište. 'Kupio sam devedeset posto udjela koje je Hypo grupa imala u Europapress holdingu (EPH). Želim napraviti ekonomski profitabilnu i dobru tvrtku. Samo ekonomski profitabilne novine mogu biti slobodne', kazao je za tportal Hanžeković. On bi kada EPH sklopi predstečajnu nagodbu s vjerovnicima, trebao postati većinski vlasnik medijskog carstva koje još uvijek vode Ninoslav Pavić i njemački koncern WAZ.

Vlasnik je farmaceutske kompanije Genera u koju je uložio 25 milijuna eura, a ulagao je i u Quaestus fond gdje je sjedio u Nadzornom odboru, a koji je donedavno vodio Borislav Škegro. Izdavač je newslettera 'Info iz Bruxellesa', bavi se nekretninskim biznisom, europskim fondovima, zrakoplovstvom, a bio je i suvlasnik hrvatske podfranšize Dinersa.

Ipak, najpoznatiji je kao vlasnik najvećeg odvjetničkog ureda u Hrvatskoj koji zapošljava više od stotinu osoba, a u 2013. godini Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri d.o.o. požnjelo je dobit od 8,3 milijuna kuna.

Treba li Hanžeković političarima ili političari njemu?

'Meni politika i vlast ne mogu ponuditi ništa što nemam i naravno da sam u društvu ljudi koji nešto žele ostvariti kroz politiku nepodobna osoba', kazao je svojedobno Hanžeković. Pitanje je trebaju li političari nešto od njega.

A neophodnim ga je u svome članstvu smatrala i Trilateralna komisija čijim je članom postao ove godine. 'Očito su smatrali da sam neovisan, a drugo, da možda u nekakvim promišljanjima mogu kompetentno govoriti o problemima društva u kojem živimo', pojasnio nam je nedavno.

Tamo mu društvo pravi i još dvoje Hrvata: Franjo Luković i Kolinda Grabar Kitarović. Ako ona uspije svrgnuti Josipovića s trona, tada bi veza Pantovčak – Hanžeković mogla biti znatno jača nego što je sada preko Vojkovića.