SPORNA ULOGA ALDOTTA

Hanfa traži očitovanje od Ine

06.02.2014 u 16:39

Bionic
Reading

Otvoreno je novo poglavlje u vezi s vlasničkim odnosima u Ini: Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pokrenula je istragu o ulozi te naftne kompanije, ali i njezina čelnika Zoltana Aldotta, tijekom pregovora između Vlade i MOL-a, doznaje HTV

U Hanfi službeno ne žele komentirati postupke u tijeku. HTV je posjedu dokumenta koji jasno pokazuje da Hanfa u skladu s ovlaštenjima koje joj stoje na raspolaganju te uobičajenoj proceduri nadzora koju provodi nad svim subjektima na tržištu, od Ine traži određena očitovanja sukladno Zakonu o tržištu kapitala. Između ostaloga, traži očitovanje o tome zbog čega Ina nije reagirala na MOL-ovo pokretanje arbitraže, kao i na medijske spekulacije o prodaji udjela mađarske tvrtke u Ini.

Također ih zanima uloga Zoltana Aldotta koji je, osim što je predsjednik Uprave Ine, i član pregovaračkog tima MOL-a, pa se upućuje na mogući sukob interesa.

U Ini ne vide ništa sporno. Ina s povlaštenim informacijama postupa u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala te internim aktima društva, čime se osigurava njihova puna zaštita. Također, sudjelovanje Aldotta u pregovorima u skladu je s pozitivnim propisima RH i internih dokumenata Društva, stoji u priopćenju iz Ine.

Aldottovo sudjelovanje u pregovorima od samog početka nije bilo dobro rješenje, smatra Davor Štern, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine. 'Radi se o etičkom pitanju, korektnosti može li takav čovjek istodobno viditi kompaniju i pregovarati u interesu jednog dioničara u tom poslu', dodao je.

I dok Hanfa ispituje je li sve bilo prema zakonu, sve su jasnije indicije da MOL traži kupca za svoj udio u Ini. Kako doznaje HTV, u Budimpešti je otvoren tzv. data room za Inu koji potencijalnim ulagačima omogućuje da dobiju uvid u detalje njezina poslovanja.

U MOL-u to ne opovrgavaju.

'Naš odbor direktora već je prije ovlastio upravu da započne s pripremama za prodaju MOL-ova udjela u Ini. Radimo to prema postojećim zakonima', stoji u priopćenju iz MOL-a. Kao glavni zainteresirani kupci tog udjela ističu se ruske tvrtke Gazpromneft i Rosneft.