rat u palestini

Hamas ponovno aktivan na sjeveru Gaze, žestoke borbe s izraelskom vojskom

17.05.2024 u 18:33

Bionic
Reading

Izraelske snage sukobile su se u petak s borcima Hamasa u uskim ulicama Džabalije na sjeveru Gaze u nekim od najžešćih borbi otkako su se prije tjedan dana vratile na to područje dok su na jugu militanti napali tenkove koji se grupiraju oko grada Rafaha

Mještani su rekli da su izraelska oklopna vozila došla sve do tržnice u središtu Džabalije, najvećeg od osam logora za izbjeglice u Gazi, te da buldožeri uništavaju kuće i trgovine na putu njihovog proboja.

"Fokus Izraela je sada Džabalija, tenkovi i zrakoplovi uništavaju stambene četvrti i tržnice, trgovine, restorane, sve. Sve to se događa pred kratkovidnim svijetom", rekao je Ayman Rajab, koji živi u zapadnom dijelu Džabalije.

"Neka se svijet srami. U međuvremenu, Amerikanci će nam dopremiti nešto hrane. Ne želimo hranu, želimo da se ovaj rat završi, a tada možemo svojim životima upravljati samostalno", kazao je Rajab, otac četvero djece, za Reuters preko komunikacijske platforme. Izrael je rekao da su njegove snage očistile Džabaliju prije nekoliko mjeseci u sklopu rata prouzročenog smrtonosnim Hamasovim napadima na jug Izraela 7. listopada, no prošlog tjedna je Tel Aviv objavio da se vraća u Džabaliju kako bi spriječio povratak islamističke skupine.

Gaza - sukob ponovno jača na sjeveru Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Borbe su se poklopile s napadom na Rafah na južnom rubu enklave, blizu granice s Egiptom, zbog čega su istovremeno stotine tisuća ljudi počele bježati s oba kraja teritorija. Gusti dim se mogao vidjeti nad Rafahom u petak. Izraelske vojne snage su u priopćenju rekle da su njeni vojnici ubili više od 60 militanata u proteklih nekoliko dana i otkrili skladište oružja u blizini kompleksa skloništa, u sklopu nečega što su opisale kao "ofenzivu na razini divizije" u Džabaliji. Divizijska operacija u pravilu uključuje više brigada, od kojih svaka ima po nekoliko tisuća vojnika, što bi je učinilo najvećom operacijom rata.

  • +16
Razaranje Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Čak i sada, vojnici razmjenjuju vatru s terorističkim ćelijama na tom području", kazale su izraelske vojne snage, dodavši da je centar "7. brigade koordinirao desetke zračnih napada, eliminirao teroriste i uništio terorističku infrastrukturu". Najmanje 35.303 Palestinaca je dosad ubijeno u ratu, prema brojkama ministarstva zdravstva u Gazi, a humanitarne agencije opetovano upozoravaju na raširenu glad i prijetnju od bolesti. Izraelske snage objavile su da su pronašle tijela tri taoca. Glavni vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je u petak da ih je ubio Hamas na glazbenom festivalu Nova, a da su njihova tijela odnijela u Gazu.

sve osim nogometa