islamistički pokret

Hamas: Nećemo nestati i prihvatiti višijevsku vladu u Gazi

06.11.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Čelnik Hamasa u Libanonu poručio je u ponedjeljak da će palestinski islamistički pokret ostati u Gazi i da neće prihvatiti "višijevsku vladu" u Pojasu Gaze

"Poručujem onima koji misle da će Hamas nestati, da će Hamas ostati usidren u savjesti (...) našeg naroda i nijedna sila na zemlji ga ne može uništiti ili marginalizirati", rekao je na konferenciji za medije čelnik Hamasa u Libanonu Osama Hamdane.

"Naš narod neće dopustiti Sjedinjenim Državama da nametne svoje planove stvaranja administracije koja im odgovara i koja je prikladna za okupaciju, a naš narod neće prihvatiti novu višijevsku vladu", dodao je, referirajući se na francuski kolaboracionistički režim pod nacističkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak u Kongresu da bi palestinske vlasti trebale "u jednom trenutku" ponovno preuzeti kontrolu nad Pojasom Gaze te da bi međunarodni faktor mogao imati ulogu u prijelaznom razdoblju.

"Pojas Gaze sastavni je dio države Palestine", rekao je u nedjelju palestinski predsjednik Mahmud Abas, čiji je pokret Hamas izbacio s vlasti iz Pojasa Gaze 2007.

Posljednji palestinski parlamentarni izbori održani su 2006., a na njima je pobijedio Hamas.

Islamistički pokret nasilno je preuzeo vlast od Palestinske samouprave godinu dana kasnije u Pojasu Gaze.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'