pojas gaze

Hamas neće pregovarati o razmjeni zarobljenika ako Izrael ne obustavi napade

17.12.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Hamas neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi, objavio je u nedjelju palestinski ekstremistički pokret

"Hamas ponovno ističe svoj stav da neće voditi nikakve pregovore o razmjeni zarobljenika osim ako cionistička agresija protiv našeg naroda jednom zauvijek ne prestane", objavio je Hamas, dodajući da je ta poruka proslijeđena svim uključenim posrednicima. Ta je poruka upućena u trenutku dok Katar pokušava posredovati između Izraela i Hamasa kako bi se uspostavila nova humanitarna pauza u Pojasu Gaze.

Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se posljednjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. Niti jedna strana nije potvrdila te navode. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu navečer da se vojni pritisak na Hamas mora nastaviti kako bi se osigurala pobjeda i povratak svih otetih.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošlog mjeseca Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre uz posredovanje Egipta i Katara. Prekid vatre trajao je tjedan dana i omogućio je oslobađanje 105 talaca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Prema izraelskim procjenama, u Gazi je još 112 talaca.