PRODULJENI VIKEND U HRVATSKOJ

HAK otkriva gdje možete naići na prometne gužve

29.05.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Uoči blagdana Tijelova koji će mnogi spojiti s vikendom Hrvatski autoklub objavio je naputke za vozače i sve one koji se spremaju na put jer se danas poslijepodne i sutra ujutro na cestama očekuje na desetke tisuća vozila

Uz gužve na graničnim prijelazima sa slovenske strane, ponajprije na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, očekuje se vožnja u povremenim kolonama. Posebice na frekventnim autocestama: A1 (za srednji i južni Jadran), A6 (za Kvarner i Istru) i A3 (za Slavoniju). To će se znatno odraziti i na pojačan promet na Istarskom ipsilonu i glavnim državnim cestama (Lička i Jadranska magistrala).

Uz turistički očekuje nas i dosta tranzitnog prometa, pa su na izlazu iz Hrvatske kraj Bajakova, Županje, Slavonskog Broda i Stare Gradiške moguća čekanja na prijelaz. U srijedu, 29. svibnja, od 15 do 23, i u četvrtak, 30. svibnja, od 14 do 23 sata teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, ne smiju voziti, primjerice, po Jadranskoj magistrali (D8), odnosno cestama D21, Kaštel - Buje - Kanfanar, D23, Žuta Lokva - Senj, D39, Šestanovac - Dupci...

Naravno, većina će se s vikend-lokacija vraćati u nedjelju, 2. lipnja, pa u Hrvatskom autoklubu očekujemo gust promet u obrnutom smjeru kao i na prilaznim cestama većih gradova. Posebice Zagreba, gdje se gužve očekuju na naplatnim kućicama kraj Lučkog (A1, A6) i Ivanje Reke (A3) ili na naplati Trakošćan (A2).

Jadran će i ove godine biti najprivlačnije odredište, a prometne gužve očekivani su događaji i za ovaj blagdan. Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i mogućih dnevnih vrućina, najbolje krenuti u ranim jutarnjim satima odnosno tijekom noći. Nađemo li se u koloni ili prometnom čepu, vozimo bez nervoze, strpljivo. Imajmo dovoljno vode, čaja, sokova, a poželjno je i lagane hrane. Prije putovanja valja prekontrolirati tlak u pneumaticima, stanje akumulatora, razinu ulja i drugih tekućina.

Ima li na putu problema s vozilom - dobro je biti članom HAK-a. Za njih i sve ostale vozače telefon za pomoć HAK-ove Službe pomoći na cesti je 1987, a za informacije o stanju na cestama 062 777777. Na radioprijamnicima uključite RDS kako bi na vrijeme iz HAK-a čuli najbitnije o stanju na cestama: u Novostima na 2. programu Hrvatskog radija i radijskim postajama s nacionalnom, županijskom ili gradskom koncesijom.