saborska rasprava

Hajduković prozvao Vladu za nerad: Tko upravlja Hrvatskim šumama?

15.11.2017 u 11:45

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković u srijedu je prozvao Vladu za nerad, nesposobnost u gospodarenju tvrtkama u vlasništvu države, male plaće, a HDZ-ov Branko Bačić odbacio je takve prozivke te pohvalio kvaltetan rad Vlade u području gospodarstva i socijale.

Hajduković je nakon stanke koju je zatražio u Saboru u, kako je rekao, 'bogatoj tapiseriji društveno-političke situacije u Hrvatskoj' izdvojio primjer Hrvatskih šuma, upitavši tko upravlja i nadzire poslovanje te strateške tvrtke u državnom vlasništvu.

'U izvatku iz sudskog registra piše i dalje da su osobe ovlaštene za zastupanje Ivan Pavelić, Marija Vekić, Ivan Ištok. To su ljudi koji već godinama nisu u Upravi društva, o Nadzornom odboru da ne pričam. Na mrežnim stranicama tvrtke piše da je Nadzornom odboru istekao mandat 19. ožujka 2016. godine. Vlada je na svojoj sjednici 2. studenoga 2017. izvršila neka imenovanja, to se u sudskom registru još uvijek ne vidi. Pa se ja pitam je li to aljkavost, je li to to jednostavno nesposobnost ili je to namjerni nemar', poručio je Hajduković.

Zapitao se i što se događa u HEP-u te kad će biti imenovana Uprava, navodeći kako je riječ o još jednog strateškoj tvrtki kojom država neodgovorno gospodari. 'I kako onda očekujete od nas da vam vjerujemo da ćete proaktivno i uspješno riješiti krizu u Agrokoru ako svojim tvrtkama niste u stanju gospodariti', pitao je vladajuće.

Upozorio je i kako na naplatu dolaze dugovi, na što Vlada odgovara novim zaduživanjem, dok se iz EU fondova povlači jako malo novca. 'Upravo ujutro čitao sam jedan zanimljiv naslov koji kaže da ministrica Žalac ne ubada baš u europske fondove', kazao je Hajduković.

  • +17
Saborska rasprava 15. 11. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Naglasio je i kako 70 posto zaposlenih radi za bruto plaću od 3 do 5 tisuća kuna, odnosno da je njihova plaća u prosjeku od 2.400 kuna do najviše 3.500.

HDZ-ov Branko Bačić uzvratio je Hajdukoviću da iznosi netočne pokazatelje te je pohvalio 'kvalitetan rad Vlade kada je u pitanju gospodarstvo, socijala, briga o najpotrebitijima'.