SDP SE POHVALIO

Hajduković potpredsjednik Socijalističke frakcije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

08.02.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Međunarodni tajnik SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković krajem prošlog mjeseca izabran je za potpredsjednika Socijalističke frakcije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, priopćili su iz te stranke

'Ovo je prilika da aktivno sudjelujemo u usmjeravanju rada Socijalističke frakcije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, posebno sada, u vrijeme kada su ljudska prava diljem zemalja Vijeća Europe na udaru te se mnogi dostignuti standardi u ljudskim pravima propituju ili čak ukidaju. Siguran sam da će moj doprinos kao člana SDP-a biti prepoznat i vrednovan od strane europskih kolega', poručio je tom prilikom Domagoj Hajduković.

Domagoj Hajduković član je Predsjedništva SDP-a, međunarodni tajnik SDP-a i zastupnik u Hrvatskom Saboru.

Osim njega, u saborskom izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Europe su i voditelj izaslanstva HDZ-ov Mato Franković te kao članovi HDZ-ovi Marijana Balić i Jasen Mesić te HNS-ov Goran Beus Richembergh. Zamjenici su SDP-ovi Sabina Glasovac, Gordan Maras i Mihael Zmajlović, HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević te Mostov Robert Podolnjak.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe glavno je savjetodavno tijelo Vijeća Europe, najstarije europske međunarodne organizacije, osnovane 1949. u Londonu s ciljem jačanja europskog jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Hrvatska je postala punopravnom članicom Vijeća Europe 6. studenoga 1996. godine.

Skupština se bavi aktualnim pitanjima međunarodne politike i drugim pitanjima vezanim uz probleme suvremenih europskih društava, ali i europskog susjedstva. Temeljni ciljevi Parlamentarne skupštine Vijeća Europe su razvoj demokracije i zaštita ljudskih prava, što ona postiže aktivnostima koja su između ostalog usmjerena na jačanje pravnog sustava i pravne države, slobode medija, na razvoj obrazovanja, zaštitu kulture i okoliša, kao i na razvoj demokracije na lokalnoj razini.

PSVE u okviru svojih nadležnosti ima izbor sudaca Europskog suda za ljudska prava, kao i izbor glavnog tajnika Vijeća Europe te Povjerenika za ljudska prava VE.