MALEŠ SE NE MIJEŠA

Hajduk uči od Dinama: Djeca u prvi plan?

18.09.2011 u 21:09

Bionic
Reading

U Dinamu, između ostalih, raste Mateo Kovačić koji je sa 17 godina već kadar odigrati poštenu utakmicu protiv madridskog Reala, dok najtalentiraniji Hajdukovci nemaju niti približno prostora za napredak

'Bude li Zdravko pametan, a već je dokazao da zna posao, taj će mali napraviti transfer od 30 milijuna eura,' reče nam jedan od menadžera koji pozorno prati situaciju u Europi.

Odmah smo u razgovoru situaciju preslikali na Hajduk koji ima darovite klince u svojim redovima, i to Kovačićevih godina. Ivan Jakov Džoni, pa Mario Jelavić, Antonio Milić... No, ti su klinci negdje između, Hajduk im je dao profesionalne ugovore, i to je sve. Oni nisu ni u juniorima ni u prvoj momčadi.

Treniraju malo s jednima, malo s drugima, trener Krasimir Balakov ne vidi ih u nekom ozbiljnijem kadru. Tu su negdje među Hajdukovim igračima, negdje iza pozicije dvadeset kad se nabrajaju prvotimci. A to su jedini igrači na kojima Hajduk može zaraditi pravi novac, toliko neophodan za preživljavanje. Kovačićev slučaj morao bi natjerati čelnike s Poljuda da se zamisle, da toj djeci daju prigodu za igranje.

Pa nitko nas ne može uvjeriti da, primjerice, Džoni ne može odigrati dvadesetak minuta protiv Istre ili da ne može biti prvotimac u dvoboju protiv Lučkog. Pa zar su ludi u Manchester Cityju i prate Džonija već dvije godine.

Nisu ga bezveze pozvali u svoj kamp. Tamo Džoni može igrati u vrhu napada s Adebayorom, ali u Hajduku ne može s Ahmadom Sharbinijem. Ista je situacija s Jelavićem ili Milićem. Imena čak u ovoj priči nisu ni bitna, važno je da se Hajduk opredijeli, prstom pokaže u kvalitetne 17-godišnjake i gurne ih u žrvanj prve momčadi. I to ne smije biti tek deklarativno, to mora biti ozbiljno. Makar oni dobivali minute nauštrb Ahmada Sharbinija ili Ljube Milićevića, koji Hajduku ne mogu, u financijskom smislu, ništa donijeti.

'Slažem se, moramo imati te 17-godišnjake u momčadi, moraju dobiti prigodu. Ali ja sam predsjednik uprave, ne želim se miješati u struku,' kaže predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš.

Valjda će bijelim čelnicima doći do glava da stavljanje 17-godišnjaka, pa i mlađih ako treba, nije pitanje struke nego biznisa. Kako će to Hajduk napuniti proračun od 100 mil. kuna, ako nema pravih transfera. Dobiti sponzora u današnje vrijeme prava je utopija, političkih više nema, a privreda nam ne postoji. A nogometna Europa napaljena je na klince, za njih im nije teško dati 4-5 mil. eura, odgajati ih nekoliko godina i onda zaraditi na njima.