PROSVJED RADNIKA HŽ CARGA

Hajdaš Dončić otpuštenima nudi pomoć iz željezničkog fonda

27.02.2014 u 14:12

  • +21

Prosvjed radnika HŽ Carga

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Bionic
Reading

Oko 500 radnika HŽ Carga krenulo je s Glavnog željezničkog kolodvora na prosvjed na Trg Svetoga Marka tražeći da Uprava HŽ Carga povuče Pravilnik o organizaciji kojim se 804 radnika proglašava tehnološkim viškom. Prije sjednice Vlade resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić im je poručio da nema alternative restrukturiranju

'Od 1. srpnja 2013. godine liberaliziran je kargo promet, odnosno promet roba, a HŽ Cargo nije konkurentan', rekao je ministar i pozvao sindikate da s Upravom dogovore detalje zbrinjavanja viška zaposlenih.

Kao jednu od mogućnosti istaknuo je mogućnost prekvalifikacije te pomoć iz željezničkog fonda.

'Nažalost, višak je radne snage, i to vrlo velik višak radne snage. Nama je u interesu da Cargo kao tvrtka opstane pa se moramo pridržavati strogih pravila tržišta, jednostavno - plan restrukturiranja mora se provesti na način na koji je predložen', poručio je Hajdaš Dončić.

Kako ističu organizatori sindikalnog prosvjeda, pred vrata Banskih dvora dolaze jer nije zaustavljen ustrojbeni i pravni kaos u troškovima, planovima i upravljanju poslovima i imovinom HŽ Carga. Također, tvrde sindikati, zbog toga jer je novim Pravilnikom o organizaciji HŽ Carga grubo narušen tehnološki proces rada, sigurnost prometa i isplativost prijevoza.

Sindikati navode i da se programom mjera predstavljenih Vladi kroz novi Kolektivni ugovor i Pravilnik o organizaciji nude rješenja koja nisu cjelovita te koja ni kratkoročno ni dugoročno ne mogu poboljšati položaj društva HŽ Cargo.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač ustvrdio je da su se na listi tehnološkog viška našli radnici bez kojih se ne može obavljati prijevoz robe na željeznicama.

Kroz odredbe tog kolektivnog ugovora obmanjuju se javnost, Vlada i porezni obveznici jer se s predviđenim otpuštanjima neće izbjeći stečaj HŽ Carga.

Forgač je rekao da sindikati imaju vlastite prijedloge ušteda, koje bi bile trenutne i omogućile HŽ Cargu stabilno poslovanje.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić poručio je da se prosvjed organizira isključivo zbog opstanka HŽ Carga, njegovih radnika i njihovih obitelji. 'To što je napravljeno s pravilnikom i kolektivnim ugovorom je prijevara i laž', rekao je Maršić.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić obećao je da će se provesti trenutne uštede te da će se tvrtka pokrenuti, ali u HŽ Cargu i dalje nema novca za plaće i restrukturiranje, kaže Maršić.

Tražimo kriterije jednake za sve, a HŽ Cargo bez radnika i rada neće opstati, naglasio je Maršić.

Sindikalci upozoravaju da HŽ Cargo ima dvije milijarde kuna duga s državnim jamstvima, pa ako se situacija ne promijeniti taj dug će biti opterećenje i za sve građane Hrvatske.