ŽRTVE POTRESA IPAK U PRAVU

'Haićanima su koleru donijele UN-ove snage'

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 05.05.2011 21:50
  • Objavljeno 05.05.2011 u 21:02
haiti

haiti

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Posebna komisija Ujedinjenih naroda koja je istraživala, na zahtjev generalnog tajnika Ban Ki-moona, odakle je krenula epidemija kolere na Haitiju, zaključila da je zaraza potekla iz vojnog kampa UN-ovih snaga iz Nepala, javlja BBC

Time se daje pravo revoltiranim Haićanima koji su tvrdili da nisu oni krivi za epidemiju, već plave kacije. Zbog kolere je do sada preminulo 4.500 osoba, a na stotine je tisuća zaraženo.

Podsjetimo, francuski ugledni epidemiolog Renaud Piarroux u svom je izvješću prije par mjeseci zaključio da su koleru u Haiti najvjerojatnije donijeli UN-ovi mirotvorci.

Piarroux je proveo istraživanje na zahtjev francuske i haićanske vlade. U izvještaju je napisao da je pronašao čvrste dokaze da je epidemija kolere krenula iz rijeke koju su 'kontaminirali' nepalski pripadnici UN-ovih snaga. UN nalaze iz izvještaja, tada, nije želio niti prihvatiti, a niti odbaciti.

Iz UN-ove misije u Haitiju, nazvane Minustah, kazivali su da nema konačnog dokaza da je zaraza krenula iz nepalskog kampa, ali dodali su i da će izvješće francuskog stručnjaka shvatiti vrlo ozbiljno. Tako je i bilo. Presudilo je. Mnogi Haićani krivili su Nepalce za unošenje bolesti u zemlju te su se bili dogodili i neki nasilni prosvjedi protiv UN-a.

Soj kolere koji je zarazio Haićane već je povezan sa sličnim sojem u Aziji, ali je on prisutan i u drugim zemljama Latinske Amerike.

Piarroux je tvrdio da je jasno da je kolera došla izvana u Haiti te to potkrijepio činjenicom da bolesti nije bilo više od 100 godina. 'Krenula je iz centra države, ne s obale ili iz izbjegličkih kampova. Epidemija ne može biti domaća. Treba reći da je uvezena', kazao je svojedobno Piarroux.

UN-ovi mirotvorci su u Haitiju od 2004. godine i brinu o političkoj stabilnosti nakon godina nemira. Pomažu i u dijeljenju pomoći nakon razornog potresa u kojem je u siječnju 2010. poginulo 230 tisuća ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi