za sve korisnike

HAC neće naplaćivati cestarinu na autocesti Zagreb - Sisak do ponedjeljka

30.12.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste (HAC) priopćile su u srijedu da produžuju razdoblje u kojem neće naplaćivati cestarinu na autocesti A11 Zagreb - Sisak za sve korisnike do ponedjeljka 4. siječnja, do osam sati

HAC je jučer od 15 sati prekinuo s naplatom cestarine na toj prometnici radi lakšeg prolaska hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog razornim potresom na području Sisačko-moslavačke županije.

Iz HAC-a apeliraju da im svi građani diljem Hrvatske, koji u osobnom aranžmanu organiziraju dostavu i prijevoz humanitarne pomoći i medicinske opreme vozilima, a koja na sebi nemaju vidljivo istaknute oznake Hrvatskog Crvenog križa, pošalju zahtjev za besplatnim prolaskom na e-mail: humanitarna.pomoc@hac.hr.

Navode i da zbog velikog broja upita u vezi prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći građanima te županije pogođenih potresom te zbog stvaranja kolona na ulazima u Sisak i Petrinju, Ravnateljstvo civilne zaštite apelira na građane da humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično dostave u najbliže prostorije Hrvatskog Crvenog križa, a ponude za opremom, mehanizacijom i dr. mogu dostaviti na mail adresu potres.petrinja@mup.hr.

Slijedom toga HAC sugerira da humanitarnu pomoć građani dostave u najbliže prostorije Hrvatskog Crvenog križa, od kuda će organizirano biti dostavljena na potrebita mjesta.

"Ponosni smo što je cijela Hrvatska ponovno pokazala veliko srce i što smo se i mi odmah uključili i pomogli. I nadalje činimo sve kako bismo doprinijeli efikasnoj i brzoj dostavi humanitarne pomoći, kao i pomoći u raščišćavanju ruševina. HAC je u kontaktu sa službama za spašavanje te smo ponudili pomoć u strojevima i ljudstvu. Vatrogasne postrojbe HAC-a spremne su se po pozivu uključiti u akciju pružanja pomoći stradalima u jučerašnjem razornom potresu u Petrinji, Sisku i okolici", stoji u priopćenju HAC-a.