na ulasku u hrvatsku

Gužve na granici: Na Macelju se čeka dva sata zbog praznika u nekim europskim zemljama

13.05.2021 u 09:19

Bionic
Reading

Na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske stvaraju se gužve i kolone za prelazak granice zbog pojačanog prometa uzrokovanog praznicima i godišnjim odmorima koji počinju u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj

Na Macelju se trenutno na ulazak u Hrvatsku čeka dva sata, a na Bregani sat vremena, javlja Dnevnik.hr. Gužve su i na prijelazima Jurovski Brod, Dubrava Križovljanska, Mursko Središće, Bregana Naselje i Cvetlin.

Na ulaz u Sloveniju također se čeka satima, a očekuje se da će kaos na granici, koji je počeo u srijedu oko deset navečer, trajati i danas.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da je granični prijelaz Plovanija zatvoren za promet do 31. svibnja u 17 sati zbog radova u Sloveniji te da je obilazak preko graničnog prijelaza Kaštel. Upozoravaju i da su zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Stanje na drugim graničnim prijelazima

GP Čepikuće zatvoren je za državljane trećih zemalja. GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila. Na GP-u Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji, koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama HAK-a.