IZVLAČENJE IZ KRIZE

Guverner ciparske banke traži poštivanje neovisnosti

14.04.2013 u 17:38

Bionic
Reading

Guverner ciparske središnje banke izjavio je u nedjelju da je spreman raditi s vladom na izvlačenju zemlje iz gospodarske krize, ako se bude poštivala neovisnost banke

Sukob između guvernera Panicosa Demetriadesa, kojega je u svibnju prošle godine imenovala bivša komunistička vlada, i aktualne vlade desnog centra produbio se i sve je veći pritisak na guvernera da ponudi ostavku zbog načina na koji upravlja krizom.

Ciparski parlament prošloga je tjedna otvorio istragu protiv Demetriadesa, vlada predsjednika Nicosa Anastasiadesa povukla je odluku o imenovanju njegova zamjenika, a tri dužnosnika središnje banke dala su ostavku.

Sukob je izazvao reakciju predsjednika Europske središnje banke (ECB) Maria Draghia koji je u pismu upozorio Anastasiadesa da bi bilo kakav pokušaj smjene guvernera mogao dovesti Cipar pred Europski sud pravde.

Upitan za komentar, Anastasiades je u nedjelju rekao kako je "iskreno, vrlo ožalošćen".

"Ja želim surađivati s demokratskim institucijama zemlje. Spremni smo odgovoriti na svaki poziv za suradnju u korist zemlje, ali u okvirima poštivanja potpune neovisnosti središnje banke, kao što je to utvrdio ECB", rekao je Demetriades u intervjuu listu Phileleftheros.

Istraga koju su pokrenuli zastušpnici ovoga tjedna nastoji utvrditi je li demetriades pruužio dovoljno informacija tijekom istrage o propasti dva najveća zajmodavca na Cipru što je dovelo gospodarstvo u kaos.

Kolaps bankarskog sustava na otoku nametnuo je masovne gubitke ulagačima kako bi se Cipar kvalificirao za pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 10 milijardi eura.