BEZ IKAKVIH DETALJA

Gudurić o ubojstvu Pukanića: Nisam kriv!

15.03.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Bojan Gudurić, jedini od šestorice optuženih za atentat na Ivu Pukanića koji je do izručenja krajem veljače bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, danas je izjavio da nije kriv ni po jednoj točki USKOK-ove optužnice koja ga tereti za teško ubojstvo i udruživanje u organizaciju koja je, osim Pukanića, trebala ubiti još dvije osobe u Zagrebu

Nakon što mu je pročitana optužnica, čime je suđenje formalno počelo ispočetka, Gudurić je, kao i ostali optuženici, rekao da nije kriv, no nije želio iznositi obranu ili odgovarati na pitanja. Rekao je samo da će ga i dalje zastupati branitelj po službenoj dužnosti Dragan Baltić.

Gudurić se pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul prvi put pojavio 3. ožujka, kada je zatražio dodatni rok za upoznavanje s optužnicom i pronalazak odvjetnika. Prije toga je više od godinu dana bio u bijegu, ali se uoči početka zagrebačkog suđenja za Pukanićevo ubojstvo predao u Banjoj Luci.

U ekstradicijskom postupku u BiH odrekao se žalbe na izručenje tražeći da ga se izruči Hrvatskoj jer se, navodno, boji da bi mu život bio u opasnosti u Srbiji, koja je također tražila njegovo izručenje jer je tamo osuđen na četiri godine zatvora zbog razbojstava. Pravosudnim vlastima u BiH izjavio je da je potpuno nevin te da vjeruje da će pred hrvatskim pravosuđem imati pošteno suđenje za Pukanićevo ubojstvo.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubojstvo još dvije osobe na zagrebačkom području, uz Gudurića su optuženi bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović. USKOK tereti Gudurića da je sudjelovao u pripremi ubojstva i da je trebao ubiti Pukanića iz snajpera ukoliko zakaže eksplozivna naprava koju su postavili pored njegovog automobila.

Paralelan postupak za isti zločin uskoro će početi i u Beogradu, gdje će se na optuženičkoj klupi naći Milovanović, zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Gudurić zvan Bajone studirao je pravo u Novom Sadu. Kao 24-godišnji član kriminalne skupine u Srbiji je optužen za više pljački benzinskih postaja, kladionica, zlatarnica, poslovnih prostora i trgovina 2004. i 2005. u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu. Novosadska kriminalna skupina je prema srpskom tužiteljstvu opljačkala 2,2 milijuna srpskih dinara.

Neki hrvatski mediji pisali su da je Gudurić i stručnjak za eksplozive koje ga je naučio izrađivati jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada.

Na odsluženju kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici 2006. Gudurić se navodno zbližio s Robertom Matanićem s kojim sada dijeli optuženičku klupu na zagrebačkom Županijskom sudu.

U nastavku suđenja predstavnici tužiteljstva i obrane raspravljaju o novim dokazima ili ponavljanju onih koji su već izvedeni.