sukob

Gruzijska predsjednica optužila rusku 'petu kolonu' za nemire u državi

21.06.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili nazvala je Rusiju 'neprijateljem i okupatorom' čija je 'peta kolona' odgovorna za nasilne nemire zbog kojih postoji rizik od podjela u toj bivšoj sovjetskoj zemlji

Predsjedničini komentari objavljeni u priopćenju uslijedili su nakon nasilnih scena u glavnom gradu Gruzije Tbilsiju kada je policija upotrijebila suzavac i ispalila gumene metke kako bi spriječila prosvjednike od ulaska u zgradu parlamenta.

U sukobu, za koji Moskva krivi radikalne gruzijske političke snage koje optužuje za širenje antiruskih stavova, ozlijeđeni su deseci ljudi.

Okupljeni su bili ogorčeni zbog posjeta Sergeja Gavrilova, člana donjeg doma ruskog parlamenta.

Gavrilov je prisustvovao Međuparlamentarnoj skupštini o pravoslavlju (IAO), instituciji koju je osnovao grčki parlament 1993. godine kako bi se poboljšali međusobni odnose pravoslavnih zastupnika.

Gavrilov, predsjednik Glavne skupštine IAO-a, obratio se delegatima na ruskom jeziku s mjesta na kojemu inače sjedi predsjednik gruzijskog parlamenta. Taj je potez razljutio pojedine političare i Gruzijce koji se nastoje udaljiti od Rusije.

'Rusija je naš neprijatelj i okupator. Njihova peta kolona mogla bi biti opasnija od otvorene agresije', napisala je u objavi na svom Facebook profilu Zurabišvili.

'Jedino će Rusija imati koristi od podjela u zemlji i društvu te unutarnjeg sukoba, a to je danas najmoćnije oružje', smatra ona.

Utjecaj Rusije u Gruziji i dalje je osjetljiva politička tema. Ova mala zemlja, saveznik SAD-a, borila se i izgubila kratak rat s Moskvom 2008. godine.

Dvije zemlje od tada nisu uspostavile diplomatske veze, a Rusija je priznala neovisnost dvije odmetnute regije, Južne Osetije i Abhazije, gdje su sada smještene ruske vojne snage.

Zurabišvili, koja je u posjetu Bjelorusiji, planira zbog događaja u Gruziji skratiti posjet, rekla je njezina glasnogovornica za Reuters.

Prosvjednici su rekli kako ponovno planiraju izaći na ulice u petak navečer.