IZBORI U MAKEDONIJI

Gruevski juriša na tron unatoč teškim optužbama

25.04.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Kampanja uoči nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji, kako je to već običaj u ovoj duboko podijeljenoj zemlji, protekla je u znaku žestokih uvreda između vladajuće koalicije okupljene oko desne, populističke stranke VMRO-DPMNE, i oporbe predvođene socijaldemokratskim SDSM-om

Socijaldemokrati, predvođeni novim licem – gradonačelnikom Strumice Zoranom Zaevim (kojega se neki sjećaju kao darežljivog ktitora Severine), proteklog tjedna izašli su s teškim optužbama na račun aktualnog premijera i šefa vladajućeg VMRO-DPMNE-a Nikole Gruevskog. Optužuju ga da je 2004. prilikom prodaje 51 posto dionica Makedonske banke od kontroverznog srpskog biznismena Jovice Stefanovića Ninija (u Srbiji uhićenog zbog iznude 7,5 milijuna eura u dvjema privatizacijama) uzeo proviziju u iznosu milijun i pol eura u gotovini, a svoje optužbe potkrijepili su audiosnimkama dogovora objavljenima na YouTubeu.

Očekivano, vladajući VMRO-DPMNE odgovorio je da je riječ o montaži u režiji tajnih službi koje su bile pod kontrolom tada vladajućih socijaldemokrata te priprijetio Zaevu tužbom za klevetu, na što je SDSM reagirao naručivanjem inozemne ekspertize za autentičnost snimke. Upitan hoće li biti pokrenuta istraga, državni tužitelj Marko Zvrleski rekao je da ove optužbe ne smatra vrijednima trošenja resursa. Zanimljivo je međutim da je tek nekolicina medija, u strahu od vlade (najvećeg oglašivača i gospodara javne riječi), uopće objavila vijest o podmićivanju premijera, pravdajući se da je riječ o predizbornom podmetanju koje nije u javnom interesu.

Navodna snimka dogovaranja mita za sadašnjeg makedonskog premijera


U nedjelju se, inače, održava i drugi krug predsjedničkih izbora, u kojemu će se odviti konačan obračun VMRO-ovog kandidata i dosadašnjeg predsjednika Gjorgea Ivanova i SDSM-ovog Steve Pendarovskog, a on se u kampanji nametnuo umjerenim stilom, sličnim hrvatskom predsjedniku Josipoviću. Ivanov je u prvom krugu pobijedio s razlikom od 127 tisuća glasova pa, unatoč snažnoj unutarstranačkoj disciplini, vladajući u finišu kampanje ipak ubacuju u treću brzinu s namjerom da ostvare dvostruku pobjedu, kao i apsolutnu većinu od 63 zastupnika u parlamentu. Time bi izbjegli koaliranje s albanskim strankama - s najjačom od njih, DUI, VMRO-DPMNE je donedavno bio u koaliciji, a zbog njihovog razmimoilaženja oko zajedničkog predsjedničkog kandidata su ovi, treći izvanredni izbori po redu, i raspisani.

Stoga se Gruevski pokušava distancirati od optuživačke oporbene retorike i cijelu kampanju zasniva na najavama inozemnih investicija, tvrdeći da je u pripremi čak 2046 novih projekata. Uz snažnu medijsku kontrolu i glasačku mašinu koja se hrani stranačkim zapošljavanjem, pobjeda mu ni ovoga puta ne bi trebala izmaknuti iz ruku. Oporba se može nadati tek nešto boljem rezultatu nego ranije, a nedjelja će pokazati hoće li ih i u tome spriječiti apstinentska apatija i gubitak vjere u promjene u ovoj zemlji koja se po pitanju euroatlantskih integracija već godinama ne pomjera ni naprijed ni natrag, a u unutrašnjopolitičkom smislu klizi ka konzervativnoj diktaturi.

UPDATE: U samom finišu kampanje, vladajuća stranka se ipak odlučila na protunapad. Agencija Netpres, koja zastupa provladine stavove, objavila je danas kako oporba uz grčku pomoć pokušava izazvati kaos na izborni dan. SDSM-ov čelnik Zaev sazvao je izvanrednu press konferenciju za 14 sati, na kojoj će reagirati na optužbe.