KULTUROCID ZA STROGU KAZNU

Grozomorni vandalizam u Puli

20.10.2013 u 19:41

Bionic
Reading

Prije točno dvije godine nepoznati počinitelj odvalio je kameni stupić koji razdvaja Portaratu i Giardine i otkotrljao ga u Slavoluk Sergijevaca, pri čemu je došlo do oštećenja dvije tisuće godina starog spomenika. U noći sa subote na nedjelju vandali su ponovno za metu imali, uz Arenu i Augustov hram, najpoznatiji pulski spomenik, no ovog puta su ga napali s čak sedam kamenih stupića

Glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić Jukopila izjavila je da je policija dojavu o ovom vandalskom činu zaprimila tek jutros oko 8 sati, nakon čega je odmah izvijestila komunalne redare.

Prema dosad raspoloživim informacijama, nepoznati počinitelji iščupali su i razbacali sedam betonskih stupova, koji su se otkotrljali sve do Zlatnih vrata i oštetili ih.

'Opet se dogodilo isto, ponovno su vandali tijekom noći zakotrljali kamene stupove, ovog puta sedam, u Slavoluk, a jedan od njih je pogodio spomenik i oštetio ga odvalivši komad 15x20 centimetara. Prošli put je Slavoluk oštećen s desne, ovog puta s lijeve strane. Odvaljeni komad je spremljen, policija je napravila uviđaj, a mi ćemo ga, kao i prošli put, pripremiti i zalijepiti nazad na spomenik. Sanacija neće biti toliko težak zadatak, ali ovo je neprocjenjiva šteta, vandalizam na dvije tisuće godina starom spomeniku koji je remek-djelo.

Takvo bahato ponašanje, prema takvom spomeniku, uistinu je neshvatljivo jer kada bi se to ponavljalo ubrzo Slavoluka Sergijevaca ne bi bilo', komentirao je vandalski čin Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre pod čijim su patronatom pulske znamenitosti, za Glas Istre

Malo je vjerojatno da su počinitelji snimljeni kamerom koja je nekad bila postavljena preko puta, iznad Tiska. Prije dvije godine, kada se Takav vandalizam dogodio prvi put, utvrđeno je da ta kamera ne funkcionira i ubrzo je skinuta te nije vraćena.