PRAŽNJENJE ATMOSFERE

Grmljavinska nevremena sve češća, munje tri puta jače

28.08.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Munje koje su poharale Hrvatsku u cikloni koja je dobila nadimak Kolinda, kažu meteorolozi, nastavak su intenzivnog pražnjenja iz atmosfere koje traje cijeli kolovoz

To pražnjenje je, međutim, i do tri puta veće nego posljednjih godina. Mjerna stanica Blitzortung je, primjerice, samo za područje Požege izmjerila tri puta više munja nego lani.

'Oluje su u posljednje dvije godine nešto rjeđe, ali su grmljavinska nevremena snažnija i ekstremnija', kaže inženjer Bojan Franc s Fakulteta elektronike i računarstva. On i kolege rade u laboratoriju visokog napona te održavaju sustav za lociranje munja u Hrvatskoj. Uz pomoć senzora raspoređenih u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Zadru i Blatu na Korčuli prate i bilježe munje za meteorologe, HEP, vojsku... I oni su zabilježili ove i prošle godine znatno više udara groma, pišu 24sata


Solarni fizičar Todd Hoeksema vjeruje kako snažne grmljavine imaju veze s promjenama na Suncu koje se zbivaju svakih 11 godina. 'Trenutačno na Suncu dolazi do zamjene magnetskih polova što će utjecati i na Zemlju. Magnetske oluje odaslane s najbliže nam zvijezde poremetit će zemljinu ionosferu te bi zbog toga moglo doći i do naglih promjena vremena', kaže Hoeksema.

'To može lako utjecati na formiranje oblaka, oluja i povećanog udara munja', procjenjuje fizičar. Ionosfera se nalazi na oko 85 km visine pa naviše, a grmljavinski oblaci se formiraju na oko 10 - 15 km visine pa ni meteorolozi iz DHMZ-a ne mogu sa sigurnošću procijeniti kako će se to odraziti na područje Hrvatske.