pomoć sa svih strana

Grlić Radman zahvalio međunarodnoj zajednici i iseljenicima na brzoj pomoći, poslao poruku i gradonačelniku Petrinje

02.01.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman zahvalio je u subotu međunarodnoj zajednici i hrvatskim iseljenicima na brzom slanju pomoći žrtvama razornoga potresa u Sisaško-moslavačkoj županiji te poručio da vlada RH nikoga od stradalih neće zaboraviti.

U izjavi za novinare u Lekeniku, tijekom obilaska potresom pogođenih područja, Grlić Radman je kazao da je vlada „ugodno iznenađena” reakcijom međunarodne zajednice i hrvatskih iseljenika koji su brzo pritekli u pomoć.

Kazao je da je vlada odmah zatražila od Bruxellesa aktivaciju Europskog mehanizma civilne zaštite na koji se u roku od 24 sata javilo više od polovice država članica Europske unije koje su bile spremne pomoći.

Pomoć u obliku kontejnera uputila je Austrija, Grčka je prva poslala zrakoplov s 19 tona pomoći, a pomoć su poslale i Bugarska i Poljska, kazao je ministar, dodajući da je u petak razgovarao s kolegama iz cijelog svijeta, iz Europe, s Bliskog istoka, iz Azije i Sjeverne Amerike.

„Interesirali su se kakva je situacija, treba li još pomoći. Pokazali su veliku solidarnost i empatiju prema našoj tragediji ovdje”, kazao je.

Isto tako, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odmah je nazvala premijera, a i svi hrvatski ministri bili su u kontaktu sa svojim kolegama iz Europske unije, dodao je.

Grlić Radman posebice je zahvalio hrvatskim iseljenicima, od Australije do Amerike i Njemačke, koji su brzo reagirali i počeli prikupljati pomoć, kazavši da ga je to podsjetilo na vrijeme Domovinskog rata 1990-ih.

  • +26
Prikupljanje pomoći u Spaladium Areni Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Referirajući se na izjavu petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića nezadovoljnog raspodjelom državnog novca nakon potresa, Grlić Radman poručio je da „ne treba politizirati s milijunima”.

Dumbović je, naime, najavio je da će državi vratiti 30 milijuna kuna pomoći jer se ne gleda u ljude i štetu već u političku pripadnost.

„Vlada je odvojila te novce kako bi na početku pokazala želju, volju da se izvrši prva sanacija. Naravno da će se i kasnije sređivati, vidjeti zapravo koje su još druge potrebe”, kazao je ministar.

  • +3
Iz Grčke stigla pomoć stradalima u potresu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ravnateljstvo civilne zaštite

Grlić Radman je istaknuo da Ministarstvo unutarnjih poslova ima uhodan mehanizam civilne zaštite koji je odmah aktiviran te je obećao da će sva potrebna pomoć, od poljskih kreveta i lampi do kontejnera i kamp kućica, i dalje stizati stradalima.

Naglasio je, kao i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić ranije, da vlada nikoga neće ostaviti samoga, kazavši da svi hrvatski građani moraju imati krov nad glavom i grijanje.

„Svi smo mi ovdje kako bismo tim ljudima pomogli, ublažili njihovu bol. Mi ne možemo vratiti živote, ali možemo pomoći da se ta bol smanji, da ljudi osjete da imaju podršku, da nisu sami, da nisu ostavljeni, da dobiju krov nad glavom. U svakom slučaju s njima smo”, zaključio je ministar.

  • +78
Petrinja nakon katastrofalnog potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Potres magnitude 6,2 stupnja po Richteru pogodio je 29. prosinca u 12,19 sati područje Sisačko-moslavačke županije. Epicentar je bio kod Petrinje. Poginulo je sedmero ljudi, a više desetaka je ozlijeđeno. Osim Petrinje teško su stradali Glina i Sisak te obližnja sela. 

Vlada je zbog toga subotu proglasila Danom žalosti.