šef diplomacije

Grlić Radman u Ruandi na ministarskom sastanku Afričke unije i EU-a; posjetio i Centar za odgoj mladih 'Otac Vjeko'

25.10.2021 u 18:14

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u dvodnevnom je posjetu Ruandi gdje sudjeluje na ministarskom sastanku Afričke unije i Europske unije, priopćio je u ponedjeljak MVEP

Ministri će u Kigaliju raspravljati o postignutom napretku od zadnjeg susreta (AU-EU) u Abiđanu 2017. godine te o budućoj suradnji u područjima klimatskih promjena, sigurnosti, ulaganja u obrazovanje i infrastrukturu te upravljanju migracijama, navodi se u priopćenju.

Europsku komisiju predstavljat će šef europske diplomacije Josep Borrell te povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

U sklopu boravka ministar je posjetio Centar za odgoj mladih "Otac Vjeko" u Kivumuu.

Grlić Radman je obišao školu osnovanu 1999. godine, a čiji je idejni začetnik fra Vjeko Ćurić po kojem škola danas nosi ime. Vjeko Ćurić došao je u Ruandu 1983. godine kao misionar pomagati siromašnima i lokalnom stanovništvu.

Kada je započeo rat u Ruandi brinuo je za izbjeglice i spasio desetke tisuća od smrti. Nakon rata preuzeo je odgovornost za biskupski Caritas i organizaciju oporavka razorenih kuća te je do svoje smrti uspio popraviti i sagraditi oko 14 tisuća kuća. Godine 1998. ubijen je u Kigaliju, a pokopan u župnoj crkvi koju je sagradio s vjernicima u Kivumuu.

Danas Centar "Otac Vjeko" vodi fra Ivica Perić koji brine o preko 800 djece i mladih. Cilj Centra je pomoći mladima Kivumua i razvoj lokalne zajednice, a u okviru Centra djeluju vrtić, osnovna škola i dvije srednje škole, dodaje se u priopćenju.