šef diplomacije

Grlić Radman se obratio predsjednici HNV-a povodom stradanja vojvođanskih Hrvata

06.05.2022 u 18:47

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poslao je u petak pismo predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasni Vojnić povodom obilježavanja stradanja vojvođanskih Hrvata, priopćio je MVEP

„Na današnji dan, kada komemoriramo sjećanje na strahote u Vojvodini s kraja 20. stoljeća, jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti vojvođanskih Hrvata i Vojvodine koje je obilježilo organizirano etnički motivirano nasilje, progon i ubojstva Hrvata - građana Srbije hrvatske nacionalnosti, želim Vas ohrabriti u Vašoj nepokolebljivosti sjećanja na sve žrtve i patnju", napisao je hrvatski šef diplomacije.

Ističe da podržava ustrajnost Hrvata da se u njihovu rodnom zavičaju, Vojvodini i cijeloj Republici Srbiji gradi takvo društvo i ozračje koje će biti jamac tolerancije i najčvršća brana da se takve strahote i stradanja nikad više ne ponove.

Hrvati u Vojvodini integralni su dio hrvatskog naroda i autohtoni narod u Srijemu, Bačkoj i Banatu i vlada u Zagrebu nastavit će podržavati tamošnje Hrvate, stoji u priopćenju MVEP-a.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je u petak da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da nitko pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin kao i ubojstva 25 građana hrvatske pripadnosti početkom 90-tih nije odgovarao. DSHV podsjeća da je 6. svibnja 1992. u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting u prisustvu haškog osuđenika Vojislava Šešelja na kojemu su pročitana imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.

Protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo je bez ikakvih povoda godinu dana ranije – polovicom 1991. etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer“, objavio je u priopćenju DSHV.