napao ga i pavić

Grlić Radman opleo po Bernardiću: On je mlad čovjek i tek sad se budi iz zimskog sna...

31.05.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Danas je HDZ sazvao konferenciju za medije kako bi odgovorili na izjavu šefa oporbe Davora Bernardića kako Hrvatska nije ništa napravila od predsjedanja Europskom unijom te kako je sreća što iza Hrvatske predsjedati počinje Njemačka. Na konferenciji za medije govorili su šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman kazao je kako se šef oporbe Davor Bernardić tek sada budi iz zimskog sna te kako se Hrvatska odlično snašla u predsjedanju Europskom unijom, javlja N1 televizija.

"Mi smo prije svega ostvarili uređeni Brexit, uređeni izlazak UK-a iz EU. Mi smo dobili zeleno svjetlo za Schengen bez nadzornih mehanizama. Bernardić nema dovoljno saznanja o tome, trebao bi se informirati", kazao je ministar.

Dodao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete iz akcijskog plana i definirala realnu dinamiku ulaska u eurozonu. "Bernardić vjerojatno nije čitao puno ili gledao kada su u pitanju EU integacije, evo on je mladi čovjek. Nije grijeh učiniti grešku, grijeh je ne prepoznati vlastitu grešku. Često me studenti pitaju mogu li im biti mentor za posdiplomski studij, ja bih se ponudio biti mentor Bernardiću", kazao je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić kazao je kako je HDZ-ova vlada za mandata učinila puno po povlačenju sredstava iz proračuna EU-a.

"Danas smo se našli da demantiramo neuspjeli spin Bernardića kako je veliki uspjeh Hrvatske mit Plenkovića, kako mi nismo povukli ništa iz EU fondova, kako predsjedanje nije bitno, kako je to obična rotacija i kako će hvala bogu iza nas doći Njemačka."

Dodao je kako je HDZ-ova vlada za mandata došla na 94 posto ugovorenosti projekata (s 10 posto koliko je taj postotak iznosio za vrijeme SDP-a) i 36 posto isplaćenosti te kako smo po ugovorenosti 12. od 27 zemalja EU-a.

Kazao je i sljedeće: "Apsolutno ne stoji teza Lalovca da smo našim mjerama izlaska iz krize zadužili za mirovine našu djecu, jer smo znali, sudjelovali smo u pregovorima, sudjelovali smo u stvaranju tog paketa, znali smo da će doći tako veliki paket i da će većina sredstava bit bespovratna", kazao je ministar Pavić dodavši kako se radi o deset milijardi eura za oporavak i barem deset milijardi eura iz NFO-a (novi financijski okvir; op.a.).

Podsjetimo, potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac je u današnjoj emisiji N1 Televizije Točka na tjedan kazao kako je minimalce država dijelila iz naših mirovina, a ne od novca EU.

"Vidimo po njegovu neznanju da bernardić ne poznaje ni EU fondove, ni EU integracije, možda da upiše neki studij EU fondova, evo i ministar mu se nudi za mentora, možda i dobije neku stipendiju za takav studij", kaže ministar Pavić.