koridori solidarnosti

Grlić Radman na Gymnichu ponovio kako Hrvatska nudi svoje luke za izvoz iz Ukrajine

31.08.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Hrvatska nudi svoje luke za izvoz ukrajinskih žitarica putem Koridora solidarnosti te trenutno proširuje njihove kapacitete, rekao je u četvrtak u Toledu u Španjolskoj ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Europski šefovi diplomacije okupljaju se u Toledu u neformalnom formatu Gymnich, a pridružio im se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Grlić Radman rekao je kako će na susretu naglasiti hrvatski doprinos Koridorima solidarnosti između EU-a i Ukrajine.

„Moramo učiniti više kako bi doveli ukrajinsko žito do zemalja suočenih s nesigurnošću hrane, posebice u Africi”, istaknuo je ministar.

„Hrvatska tu nudi svoje luke, prvenstveno luke Rijeka, Split, Ploče te naravno Vukovar na Dunavu. Trenutno radimo na proširenju naših kapaciteta”, dodao je hrvatski šef diplomacije.

Putem Koridora, pokrenutih u svibnju prošle godine, iz Ukrajine je do lipnja izvezeno više od 44,4 milijuna tona žitarica, uljarica i srodnih proizvoda, stoji na stranicama Europske komisije, što je oko 60 posto od početka rata.

Koridori su Ukrajini pomogli da izveze i više od 36 milijuna tona drugih proizvoda poput ruda, željeza i čelika, zemlje i drva, što joj je donijelo oko 33 milijardi eura zarade.

Grlić Radman je najavio da će na susretu govoriti i o međunarodnoj konferenciji o razminiranju koju Hrvatska organizira u Zagrebu 11. i 12. listopada.

  • +4
žito ukrajina brodovi Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

„Veliki dijelovi ukrajinskog teritorija su prekriveni minama. Što se prije oni očiste, to će prije Ukrajina vratiti svoju ekonomsku aktivnost”, naglasio je.

Ministar će spomenuti i novi hrvatski paket vojne pomoći Ukrajini, naglasivši kako će Hrvatska „nastavljati pomagati u skladu s ukrajinskim potrebama i našim sposobnostima”. Novi paket pomoći iznosit će 30 milijuna eura, čime će ukupna hrvatska pomoć od početka rata narasti na 190 milijuna eura.

Ministri će u Toledu razgovarati i o posljedicama državnog udara u Nigeru, kao i o općenitom pristupu Africi nakon što je u srijedu vojska izvela državni udar i u Gabonu.

Grlić Radman se dan ranije susreo sa španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom, izrazivši zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama, tako i na razini predsjednika vlada.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica EU-a održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjedava Vijećem Europske unije, trenutno Španjolskoj. Format Gymnich nazvan je po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine.