OBUKA UKRAJINACA

Grlić Radman: Milanovićeve izjave su sulude; on štiti ruske i vlastite interese

19.10.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u srijedu poslijepodne protivljenje vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske Zorana Milanovića da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici. Predsjednik RH ranije je poručio da se time u Hrvatsku dovlači rat

“U Hrvatskoj nitko nema pravo uznemiravati hrvatsku javnost plašeći je ratom pa ni predsjednik RH. Nitko nema pravo obmanjivati dezinformacijama pa ni predsjednik. Sudeći po reakcijama u ruskim medijima, predsjednik Milanović je postao glavna zvijezda. Njegove izjave su sulude. Ne pridonose niti miru, niti stabilnosti, niti boljem razumijevanju. Ono što se može samo iščitati je rušenje Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem”, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman kaže da je Milanović u svojim stavovima ostao izoliran među drugim zapadnim liderima.

  • +14
Zoran Milanović na Ekonomskom fakultetu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

“Trebalo bi vidjeti kako predsjednik Milanović može doprinijeti situaciji u Ukrajini jer on je očito ostao usamljen među političkih liderima zemalja članica EU. Ovdje se ne govori ni o kakvom ratu, nego o misiji i konzistentnoj pomoći koju je Hrvatska i dosad slala Ukrajini”, tvrdi Grlić Radman, javlja N1.

Ministar je ponovno insinuirao da je predsjednik RH ruski igrač.

“Milanović bi trebao pustiti hrvatski narod da diše. Dok je bio negdje tjedan dana bolestan, nitko nije osjetio njegovu odsutnost. Hrvatska javnost nije patila. Čim se javi, uzburka javnost zbog poruka koje štete reputaciji Vlade i zemlje u svijetu. Ovo što izjavljuje pokazuje da štiti privatne ruske interese, vlastite interese koji su ostali dok je još bio predsjednik Vlade, a onda sigurno i zbog umreženosti”, kazao je Grlić Radman.

Kazao je da su se zemlje članice EU-a usuglasile za novu razinu pomoći, ali da će se tek u narednim tjednima raspravljati o operativnim koracima i modalitetima pomoći.