posjetila ugroženo selo

Greta Thunberg pozvala pristaše u Njemačkoj da se mobiliziraju: Izbori neće riješiti klimatski problem

25.09.2021 u 23:13

Bionic
Reading

Greta Thunberg pozvala je u subotu pristaše u Njemačkoj da se mobiliziraju nakon nedjeljnih izbora koji, ocjenjuje, neće riješiti klimatski problem unatoč očekivanom uspjehu Zelenih

Parlamentarni izbori "neće riješiti klimatsku krizu, bez obzira na njihov ishod", ocijenila je švedska aktivistkinja u prigodi posjeta njemačkom selu ugroženom zbog proširenja velikog rudnika.

"Moramo nastaviti mobilizaciju, organizirati se i izlaziti na ulicu", istaknula je. Dan ranije je zamjerila njemačkim strankama da ne čine dovoljno kako bi zaustavile zagrijavanje planeta. Njemačka stranka Zelenih, koja je temeljila kampanju na tom pitanju, trebala bi na izborima u nedjelju zabilježiti uspon i osvojiti 15 posto glasova, pokazuju ankete, pošto je na prošlim izborima 2017. dobila 8,9 posto.

"Predanost i zauzetost svih koji ovdje žive i bore se za očuvanje ovih sela i protiv uništavanja klime i okoliša daju mi nadu", rekla je mlada klimatska aktivistkinja. Izjave je dala ispred posljednje farme u selu blizu rudnika Garzweiler, jednog od najvećih u Europi. Greta Thunberg je nosila transparent na kojemu je pisalo "braniti Luetzerath, braniti 1,5 stupnjeva", u društvu s Luisom Neubauer, suosnivačicom Petaka za njemačku budućnost i s Eckardtom Heukampom, vlasnikom koji ne želi otići s farme.

  • +9
Greta Thunberg Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

"Moramo jasno reći da je svaka eksploatacija radi sagorijevanja ugljena neprihvatljiva", rekao je Heukamp. Očekuje se da će se Garzweiler nastaviti širiti, prijeteći okolnim selima, premda Njemačka najkasnije 2038. treba prestati upotrebljavati ugljen. Aktivisti su u selu podigli drvene kućice i pripremaju se za sukob idućih tjedana.

"Spremni smo stati između strojeva i kuća", rekla je Neubauer. "Tijekom ere Angele Merkel u zadnjih šesnaest godina naučili smo da promjena dolazi iz naroda". Pokret protiv uporabe ugljena sve je snažniji u Njemačkoj otkako je ovisnost o toj rudači porasla zbog odluke o napuštanju nuklearne energije iz 2011.