TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Grčka najkorumpiranija zemlja EU-a, RH na 62. mjestu

05.12.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Transparency International objavio je 18. godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije prema kojem Grčka ima najkorumpiraniji javni sektor od zemalja Europske unije. Globalno gledajući, Danska, Finska i Švedska su najmanje korumpirane zemlje, dok su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija percipirane kao najkorumpiranije, piše BBC. Hrvatska se nalazi na 62. mjestu od ukupno njih 176, daleko ispod prosjeka EU-a

Transparency International objavio je 18. godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije u 176 zemalja diljem svijeta.

Dvije trećine ocijenjene su s 50, s time da nula znači vrlo korumpirana, a 100 znači bez korupcije. Hrvatska se nalazi na 62. mjestu od ukupno 176 zemalja. Ocijenjena je ocjenom 46. Kao i prošle godine, Hrvatska je ocijenjena jednakom ocjenom kao i Slovačka, javlja Transparency International Croatia.

Grčka je u ukupnom globalnom poretku pala s 80. mjesta koje je imala 2011. na 94. u 2012, što je odraz nastavka gospodarskog previranja i raširene utaje poreza.

Italija je zauzela 72. mjesto, ispod Rumunjske koja je na 66. poziciji.

'Vlade moraju integrirati antikorupcijske akcije u svim područjima javnog odlučivanja', rekla je Huguette Labelle, predsjednica Transparency Internationala (TI).

'Prioriteti uključuju bolja pravila o lobiranju i političkom financiranju, čineći tako javnu potrošnju i ugovaranje transparentnijim, a javna tijela odgovornijima prema ljudima', dodala je Labelle.

TI vjeruje da postoje jake korelacije između siromaštva, sukoba i percipirane razine korupcije.

Globalni indeks korupcije