objavio ministar

Grčka će pokušati izvući tijelo petogodišnje djevojčice tragično preminule na riječnom otočiću

16.08.2022 u 17:08

Bionic
Reading

Grčka će pokušati izvući tijelo petogodišnje djevojčice koja je smrtno stradala na riječnome otočiću na grčko-turskoj granici gdje se zatekla sa skupinom migranata, rekao je u utorak ministar za migracije Notis Mitarachi

Mitarachi je posjetio grčku regiju Evros dan nakon što je policija ondje otkrila 35 Sirijaca i troje Palestinca, među njima i jednu trudnicu i sedmero djece, koji su se skrivali na grčkom teritoriju nakon prijelaza rijeke iz smjera Turske.

Rijeka Evros, koja dijeli Tursku i Grčku glavna je ulazna točka za ilegalne imigrante na putu iz Azije u Europu.

Humanitarne agencije i medijska izvješća kažu da je dijete, koje je porijeklom iz Sirije, putovalo sa svojim roditeljima i sestrom. Djevojčica je navodno umrla od posljedica uboda škorpiona.

Po pisanju medija i po izjavama aktivista, migranti su se pokušali domoći grčkoga kopna, no potisnuti su natrag.

Grčka je u više navrata negirala da nasilno odbija i tjera izbjeglice i migrante sa svojih graničnih prijelaza.

Mitarachi je novinarima u utorak kazao da je spomenuta skupina prvi put ušla na grčki teritorij 14. kolovoza te se ondje skrivala jedan dan.

Prethodno su ih pritvorile turske vlasti, koje su ih kasnije dovele do obale rijeke i primorale da je prijeđu, kazao je, dodavši da je u ponedjeljak blizu migranata pronađen i čamac.

  • +3
Migranti u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: VANGELIS PAPANTONIS

"Turska policija ih je primorala da ilegalno prijeđu na teritorij Europske unije. Takav je potez u potpunosti protuzakonit i krši međunarodno pravo", rekao je grčki ministar.

Ova je mediteranska država bila prva linija europske migracijske krize 2015. i 2016. kada je ondje stiglo oko milijun izbjeglica koji su bježali pred ratovima i siromaštvom iz Sirije, Iraka i Afganistana, uglavnom preko Turske.

Od tada je broj njihovih dolazaka naglo pao, no po podacima grčkih vlasti posljednjih je mjeseci zamijećen ulazak znatno većeg broja ljudi. U razdoblju od svibnja do srpnja Grčka je zabilježila dolazak 4126 migranata, što je 113 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.