RAST ZAPOSLENOSTI

Grci pokvarili proslavu američkog uspjeha

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 08.02.2012 07:15
  • Objavljeno 08.02.2012 u 07:00
Wall Street New York Giants

Wall Street New York Giants

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pokazateljima o jačanju američkog gospodarstva pridružio se neočekivano visok rast zaposlenosti – u siječnju je u SAD-u otvoreno čak 243 tisuće novih radnih mjesta, čime se stopa nezaposlenosti spustila na 8,3 posto ili na gotovo najnižu razinu u posljednje tri godine. Nagovještaj oporavka za globalnu ekonomiju ovog je tjedna pak zagorčala grčka dužnička kriza, zbog koje su cijene dionica na Wall Streetu blago pale

Pad nezaposlenosti u SAD-u posljednji je u nizu pozitivnih indikatora oporavka, koji navodi ekonomiste da bace novi pogled na aktualni trenutak globalne ekonomije, unatoč zabrinutosti zbog problema u eurozoni.

Na međunarodnim tržištima euru su u utorak podršku pružale nade većine ulagača da će Grčka ipak postići dogovor o novom paketu pomoći i time izbjeći kaotičan stečaj, no veće dobitke priječile su i dalje prisutne neizvjesnosti u vezi toga sporazuma.

Predah na Wall Streetu nastupio je pak u ponedjeljak, kada su nakon pet tjedana neprekidnog rasta oslabili burzovni indeksi: Dow Jones je pao 0,13 posto, S&P 500 indeks 0,04 posto, a Nasdaq 0,13 posto.

Procvat burzi

Podsjetimo, Grčkoj je u ponedjeljak istekao rok za prihvaćanje daljnjih mjera proračunske štednje i postizanje dogovora s kreditorima o restrukturiranju dugova, što su uvjeti Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za dobivanje drugog paketa međunarodne pomoći i izbjegavanje bankrota.

Prethodni snažni rast cijena dionica na burzama bio je potaknut nizom dobrih američkih makroekonomskih podataka, prvenstveno snažnim rastom zaposlenosti.

Od početka godine, S&P 500 indeks porastao je oko sedam posto, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci. Prošlog tjedna, Nasdaq Index porastao je 3,2 posto, na najvišu razinu u posljednjih 11 godina.

Rekordna aktivnost i nova zapošljavanja

Robustan rast zabilježen je u cijelom nizu sektora, uključujući proizvodnju, zdravstvo i usluge. Aktivnost u sektoru usluga dosegla je globalni 11-mjesečni rekord, a tvrtke bilježe porast narudžbi i najavljuju planove za nova zapošljavanja.

'S obzirom na razvoj događaja, sada je još izglednije da je najgore iza nas', rekao je Francois Cabau iz Barclays Capitala.

Iako niz podataka ukazuje na živahnu aktivnost u zapošljavanju, činjenica je da brzina porasta radnog stanovništva ne prati porast ukupnog broja stanovnika SAD-a, što je rezultiralo padom stope udjela radne snage - zaposlenih i onih koji aktivno traže posao - u ukupnom stanovništvu sa 64,2 na 63,7 posto. To je najniža brojka od 1983. godine, koja sugerira da mnogi Amerikanci odlaze u mirovinu ili odustaju od traženja posla.

Prerano za slavlje

Središnja banka SAD-a (Federal Reserve) nedavno je najavila da će kamatne stope držati na iznimno niskim razinama do kraja 2014.

'Pred nama je još dug put prije nego ćemo biti u stanju reći da tržište rada normalno funkcionira', rekao je guverner Ben Bernanke.

Obamina administracija pozdravila je siječanjske pokazatelje.

'Ekonomski pokazatelji govore da se ekonomija oporavlja, a trend na tržištu rada posljednjih mjeseci je zaista ohrabrujući', izjavio je Alan Krueger, predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće, naglašavajući važnost produženja poreznih olakšica na plaće i nastavak isplate naknada za nezaposlene do kraja 2012. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi