SPORNA UREDBA

Grbin Vladu zbog HRT-a prijavio Ustavnom sudu

02.09.2016 u 13:33

Bionic
Reading

Peđa Grbin (SDP) podnio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe kojom je tehnička Vlada produljila mandat vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću. Također je, jer smatra da je povrijeđen Ustav, zatražio da Ustavni sud suspendira primjenu članka 2 navedene Uredbe, članka kojim se Kovačiću produljuje mandat

Podsjetimo, Vlada je na posljednjoj sjednici Uredbom intervenirala u Zakon o HRT-u i mandat Kovačiću sa šest mjeseci produljila na godinu dana, ali je u istoj odluci izrijekom navela kako je mandat trenutnog v. d. ravnatelja produljen samo do 1. listopada ove godine.

Protiv produljenja mandata Kovačiću bio je i Nadzorni odbor HRT-a koji je predlagao da privremenog upravitelja imenuje Trgovački sud koji je tu ideju u prvom stupnju odbio. Dok se čekala odluka Visokog trgovačkog suda, Vlada je donijela Uredbu zbog koje se sada Grbin žalio Ustavnom sudu.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti u cijelosti možete pročitati ovdje.

Dođe li na vlast Narodna koalicija, već je s njihove strane najavljeno kako će se ići u izmjene Zakona o HRT-u koji je i donesen za njihova mandata. Najavio je to Bojan Glavašević (SDP), koji se spominje kao mogući budući ministar kulture, u debati s aktualnim tehničkim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Na pitanje zašto bi išli u izmjene Zakona o HRT-a koji su sami donijeli i koji su zdušno branili, Glavašević je za tportal kazao kako su Zakon donijeli u dobroj vjeri nadajući se da neće biti zloupotreba.

'Nažalost, pokazalo se da je opasna i štetna eksperimentalna Vlada Tomislava Karamarka, Bože Petrova i Tihomira Oreškovića, uz niz neuspjeha i nanošenja štete međunarodnom ugledu Hrvatske, u više navrata zloupotrijebila i Zakon o HRT-u. Aktualna uprava HRT-a najgora je u povijesti: u mandatu Siniše Kovačića kvaliteta programa srušena je u blato, informativni program postao je služba za odnose s javnošću Hrvatske demokratske zajednice i još nekih političkih opcija, a mnogi kvalitetni kadrovi bili su prisiljeni na rad u groznim uvjetima. Ukratko, javna je televizija izgubila kredibilitet kod građana. To se vidi u rekordno niskoj gledanosti: HRT je izgubio preko 150.000 gledatelja. Narodna koalicija želi zaštititi integritet i neovisnost HRT-a i zato ćemo mijenjati Zakon', kazao je Glavašević.

Upitan što će točno mijenjati u Zakonu, kazao je kako će se prije svega provesti analiza stanja, učinka te provesti široka javna rasprava.

'U tom je smislu rano govoriti o konkretnim izmjenama', naglasio je Glavašević.

S obzirom na najavu prema kojoj glavnog ravnatelja više ne bi birao Sabor, zanimalo nas je za kakav se model sada zalažu, ali odgovora na to pitanje nije bilo.

'Želimo u odlučivanju primijeniti inkluzivan, participativan model odlučivanja, rano je govoriti o konkretnim rješenjima. Međutim, možemo već sada reći da ćemo tražiti ona rješenja koja javnu televiziju odmiču dalje od politike i osiguravaju njezinu neovisnost, slobodu rada i govora novinarima, kao i pluralizam sadržaja. HRT mora opravdati sredstva koja građani za njega izdvajaju', zaključio je Glavašević.

442341 ,442450 ,442451 ,442616