šef sdp-a

Grbin o covid potvrdama: Nije me iznenadila odluka Ustavnog suda, mjere se moraju obrazlagati

21.12.2021 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u utorak da ga odluka Ustavnog sud o covid potvrdama nije iznenadila, no ona je jasna poruka Vladi i Stožeru civilne zaštite da se epidemiološke odluke moraju obrazlagati

„Nakon odluke Ustavnog suda, poruka je jasna, da Vlada mora raditi svoj posao, mora reći koji je njezin plan za slučaj da omikron i ono što na čeka bude loše i to mora napraviti što je prije moguće kako bi se svi ljudi i gospodarstvo mogli za to pripremiti”, izjavio je Grbin dodavši da ga obzirom na prethodne odluke Ustavnog suda ova današnja nije iznenadila.

„Poruka je da odluke koje utječu na život svih nas, koje uređuju na koji način ćemo ići u općinu, knjižnicu, bolnicu moraju imati obrazloženje kako bi svakome bilo jasno zbog čega se donose”, dodao je Grbin ispred središnjice SDP-a.

Pritom mu je žao što Ustavni sud takvu poruku nije poslao ranije jer nije prvi put da odlučuje o mjerama u vrijeme pandemije. Da se to prihvatilo ranije možda ne bi bilo problema u percepciji i primjeni odluka Stožera, smatra Grbin.

Hrvatska ima jedan od najlošijih zdravstvenih odgovora na koronakrizu čemu svjedoče brojevi o umrlima, hospitaliziranima i oboljelima na respiratoru, a znanstvenici najavljuju i pet val ili nastavak četvrtog, kazao je Grbin i pozvao Vladu i Stožer da što prije izađu u javnost s konkretnim planom.

„Predvidivost odluka Stožera, to je ono što na sada treba, konkretne odluke za koje će svi naši građani unaprijed znati kakve su, na koji način će se primjenjivati i što nas sve čeka”, istaknuo je Grbin podsjetivši na SDP-ov prijedlog o uvođenju tzv. semafora.

Grbin je ponovio stav svoje stranke da su za covid potvrde i njihovu primjenu, ali uz jasna obrazloženja zašto ih uvode u određenim područjima.

Iz današnje odluke, kaže, može se pretpostaviti kakve će biti iduće odluke Ustavnog suda vezane za covid potvrde i referendum.

No, nije želio ocjenjivati je li Ustavni sud produžena ruka Vlade. O tome, kazao je, svatko može sam izvući zaključak.