BORUST PAHOR:

Granični spor s RH predstavlja korak naprijed

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.12.2009 18:45
  • Objavljeno 14.12.2009 u 18:43
Borut Pahor i Jadranka Kosor

Borut Pahor i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u parlamentu da je arbitražni sporazum s Hrvatskom "korak naprijed" i dobra osnova da se riješi dugogodišnji granični spor sa susjednom državom.

"To je korak naprijed koji nije bilo lako postići, ja i moja vlada stojimo iza tog sporazuma", rekao je Pahor na početku redovite sjednice slovenskog parlamenta.

Pahor je to rekao odgovarajući na pitanja predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčića, odnosno pojašnjavajući mu kako će se odvijati procedura ratifikacije sporazuma što ga je 4. studenog ove godine potpisao s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor. Jelinčič je u okviru pitanja koje zastupnici postavljaju premijeru i ministrima na početku svakog redovnog zasjedanja predložio Pahoru da Slovenija odustane od sporazuma.

Sporazum je loš za Sloveniju, a postupak Pahora koji ga je potpisao predstavlja "izdaju" nacionalnih interesa, ocijenio je Jelinčič.

Na njegove replike kako bi Slovenija trebala zahtijevati granicu s Hrvatskom kakva je navodno bila 1918. godine prilikom raspada Austro-Ugarske, Pahor je odgovorio da je za Sloveniju stanje iz 1991. godine koje uvažava granice bivših republika povoljnije.

"Slovenski teritorij bio je 1918. godine za četvrtinu manji, molim da sačuvamo politički konsenzus da arbitraža treba utvrditi stanje od 25. lipnja 1991. godine. Za Sloveniju taj datum nikad nije bio upitan", rekao je Pahor.

Prema riječima slovenskog premijera njegova vlada čvrsto stoji iza potpisanog sporazuma, ali će uvažiti odluku birača koji na referendumu trebaju odlučiti hoće li ga parlament ratificirati.

"Sada je sporazum pred ustavnim sucima, a nakon toga vjerojatno će se održati savjetodavni referendum. Ovaj visoki dom sigurno će uvažiti volju naroda", rekao je Pahor.

O arbitražnom sporazumu s Hrvatskom u ponedjeljak je govorio i bivši slovenski premijer Janez Janša, ponovivši da je taj sporazum za njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) neprihvatljiv.

"Ne postoji ni jedna varijanta po kojoj bi naša stranka taj sporazum podržala", rekao je Janša u ponedjeljak uoči redovitog parlamentarnog zasjedanja.

Na novinarsko pitanje je li moguće doći do situacije u kojoj bi se njegova stranka odrekla mogućnosti sazivanja naknadnog zakonodavnog referenduma kojim bi se arbitražni sporazum mogao poništiti nakon eventualne ratifikacije u parlamentu, Janša je rekao da je to moguće samo ako se Pahor odrekne arbitražnog sporazuma.

"Samo je jedan način, a to je da se odreknemo štetnog arbitražnog sporazuma koji je neposredna prijetnja pomorskom statusu slovenske države. Pregovore onda treba pokrenuti od početka", rekao je Janša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi