POPLAVE U SLAVONIJI

Gradonačelnik Požege spašavao staricu

Vatrogasci

Vatrogasci

Izvor: tportal.hr / Autor: Sanja Rapaić

Zbog obilnih kiša izlili su se bujični vodotoci i kanali u brodskoj i novogradiškoj Posavini gdje je poplavljeno više desetaka podruma i kuća te dio prometnica, pa je proglašeno izvanredno stanje. Slična situacija je u požeškom kraju, gdje su u 19 sati također proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za slivno podruje Orljava-Londža

"Stanje je vrlo ozbiljno. Zasada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a prijeti nam i proglašenje izvanrednog stanja", rekao je zamjenik brodsko posavskog župana Davor Vlaović.

Na Velebitu nula

U Lici je pak naglo zahladnjelo, a u gorju je padala kiša, tuča isusnježica.U Gospiću se s jutrošnjih 16 stupnjeva u 15 sati temperaturazraka spustila na osam Celzijevih stupnjeva. Od meteorologa na Zavižanu Ante Vukušića doznaje se da je na sjevernom Velebitu poslije podneva izmjereno nula stupnjeva, a nakon susnježice tlo je zabijelila tuča

Naime vodostaj na istočnom lateralnom kanalu Jelas polje kod mjesta Slobodnica poslijepodne je bio 318 centimetara što je 20 do 30 centimetara više od dosada najviše zabilježenog vodostaja i dva centimetra do proglašenja izvanrednog stanja, kaže rukovoditelj obrane od poplava Davorin Piha.

Na kritičnim mjestima grade se zečji nasipi. Piha kaže kako je zečji nasip izgrađen i na dijelu uz autocestu Zagreb- Lipovac, gdje je prijetila opasnost da voda koja se izlila iz lateralnog kanala Krak poplavi autocestu i spriječi promet. To se na sreću nije dogodilo, a zatvoren je samo istočni izlaz na autocestu u smjeru Zagreba.

Najkritičnije je u naseljima Bartolovci i Slobodnica u općini Sibinj te u novogradiškom naselju Prvča. Vatrogasne ekipe su stalno na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma i objekata.

Županijski Stožer za zaštitu i spašavanje odredio je sve potrebne mjere ako dođe do proglašenje izvanrednog stanja. "Osigurali smo i prostore za smještaj ljudi ako bude potrebna evakuacija", rekao je zamjenik župan Davor Vlaović, dodajući kako se nada da se to ipak neće dogoditi.

 
Pakao zbog Pakla

U požeškom je kraju, u samo nekoliko mjeseci, došlo do izlijevanja potoka simboličnog naziva Pakao, čelnik mjesnog odbora Vidovci Goran Matijević, ali i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, ljuti su zbog toga na Hrvatske vode, koje su upozorili na problem, no on, kako kažu, do danas nije riješen.

U posljednjoj poplavi koja je u Vidovcima bila prije dva mjeseca na lokalnoj su crkvi nastale višemilijunske štete.

– Danas je stanje daleko, daleko gore nego prije 3 mjeseca. Zatražio sam od Hrvatskih voda da se ovdje 'naslikaju' međutim, oni imaju samo licenciranog izvođača koji radi po njihovom nalogu i zadatku, to je Presoflex, koji nema bagere, te ovog trenutka nemaju što napraviti osim gledati u nebo i čekati da kiša stane.

Franjo Lepan/24sata

Franjo Lepan/24sata

Izvor: Pixsell / Autor: Franjo Lepan/24sata

Poplave prijete i autocesti Zagreb - Lipovac

Grad je stoga unajmio bagere da se pokuša zaštititi prostor od mogućih novih poplava, a vatrogasci čitav dan na terenu ispumpavaju vodu, rekao je gradonačelnik Ronko.

Rezultat neorganiziranosti i kaosa na terenu su poplavljene ulice, kuće i dvorišta. Iz poplavljene, ruševne kućice koja je građena od prijesne cigle, požeški je gradonačelnik Ronko, zavrnutih nogavica i u vodi do koljena, zajedno s vatrogascima spašavao nepokretnu ženu, jer je postojala opasnost da se zbog vode, kućica potpuno sruši.

Na sreću, nepokretna je žena na vrijeme izvučena iz potpuno poplavljene kuće, te je prebačena u požešku bolnicu, gdje će ostati do daljnjeg.

- Ubuduće očekujemo više ozbiljnosti i odgovornosti od strane Hrvatskih voda kojima građani uredno plaćaju vodni doprinos, zaključio je Ronko

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!