250 VOJNIKA STIGLO U POMOĆ

Gradonačelnica Pleternice: Nitko ovo nije mogao predvidjeti

16.05.2014 u 19:24

  • +11

Poplave u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Poplave i visoke razine rijeka ugrožavaju brojna mjesta uz rijeke Savu, Dravu i Orljavu koja se izlila u mjestu Gradac kod Pleternice. Vatrogasci i mještani počeli su s evakuacijom djece i starijih stanovnika, a ministar obrane poslao je 250 vojnika u pomoć

Voda je okružila 200-tinjak kuća kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni val odnio je i traktor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 'Bez obzira što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili uslijed poplava prije četiri godine', rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice koja je noć provela s ugroženim sugrađanima.

Jozić je za Novu TV rekla da je Gradac potpuno poplavljen, da su sve službe bile na terenu cijelu proteklu noć. 'Izdali smo nalog za evakuaciju jutros za područje Gradac. Opskrba vodom i hranom je u tijeku. Nitko nije znao da se ovo sprema, to nije mogao nitko predvidjeti, prema svim mjerenjima ovo je najviša razina Orljave do sada. Nadamo se da novog vodenog vala neće biti', rekla je Jozić.

U pomoć stanovnicima Požeško-slavonske županije priključila se i vojska. Ministar obrane Ante Kontromanović odobrio je slanje 250 pripadnika Oružanih snaga u Gradac.

Zbog kiše koja i dalje pada na području slijeva Orljave, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević već je počeo zaprimati zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode.

'Zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode poslalo je nekoliko općina. Procjene za područje općine Velika već sad su oko četiri milijuna kuna, štete će biti ogromne', ističe Tomašević. Dodao je da se stanje u Požegi normalizira te da se voda polako povlači čak i iz Gradca.

Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i građani pokušavaju spriječiti daljnje nadiranje vode na području slijeva Orljave. Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je da je zbog poplave, jutros od devet sati do daljnjega, odnosno do povlačenja vode, za sav promet zatvoren granični prijelaz Slavonski Šamac.

Glasnogovornica PU-a Kata Nujić
za Hinu je potvrdila da je granični prijelaz zatvoren zbog plavljenja ceste koja vodi prema granici na bosanskohercegovačkoj strani. Ističe da je, prema posljednjim informacijama, voda koja se izlila iz rijeke Save poplavila i prostorije graničnog prijelaza u Bosanskom Šamcu.