ISTRAGA TAPKA VEĆ DVIJE GODINE

Građevinski fakulteti ne žele vještačiti Žužulove tunele?!

17.09.2012 u 13:40

Bionic
Reading

'Već smo bili angažirani za obavljanje nadzora na tom projektu pa bi naš eventualni angažman mogao značiti sukob interesa'; 'Naš najveći stručnjak za to područje teško se razbolio'; 'Zbog prezauzetosti ne možemo izaći u susret vašem zahtjevu', ovako su odgovorili s tri građevinska fakulteta – u Zagrebu, Osijeku i Rijeci – na zamolbu zagrebačkoga Županijskog suda da naprave nadvještačenje u tzv. slučaju tuneli, otkriva Jutarnji list

U tom se slučaju bivšem šefu Uprave Hrvatskih autocesta Jurici Prskalu, članu Uprave mariju Lovrinčeviću, vlasniku Skladgradnje Slavenu Žužulu, direktoru Sektora građenja HAC-a Goranu Legcu i glavnom inženjeru projekta Bosiljevo – Sv. Rok Željku Kandžiji na teret stavlja da su na bojenju tunela Mala Kapela i Sv. Rok Žužulovoj tvrtki platili cijenu pet puta veću od realne oštetivši HAC za oko 20 milijuna kuna.

Premda je slučaj otvoren još 2009., kao jedna od prvih korupcijskih afera, još je u fazi istrage upravo zbog mogućnosti da pronađe odgovarajuću kvalificiranu instituciju koja bi izvela nadvještačenje o tome koliki su bili realni troškovi bojenja, podsjeća Jutarnji. U Zagrebu su rekli da je fakultet još prije bio angažiran kao nadzorno tijelo te da bi zbog mogućeg sukoba interesa trebalo izbjeći da provedu vještačenje. Na fakultetu u Osijeku rekli su kako je njihov najveći stručnjak za to područje teško obolio pa ne mogu napraviti vještačenje, a u Rijeci su se opravdali prezauzetošću.