UPOZNAJTE NOVI PREDMET

Građanski odgoj uči djecu misliti!

28.03.2013 u 18:31

Bionic
Reading

'Znam, razmišljam, sudjelujem' slogan je kampanje koju su predstavile organizacije civilnoga društva, a kojoj je cilj informiranje građana o uvođenju građanskog odgoja u obrazovni sustav

Građanski odgoj i obrazovanje eksperimentalno se tijekom ove školske godine provodi u 12 škola diljem Hrvatske. Eksperimentalno provođenje planirano je i za školsku godinu 2013/2014, nakon čega će, nadaju se u organizacijama civilnog društva, on postati dio obrazovnog sustava.

Cilj kampanje koja službeno počinje danas je podići razinu svijesti o važnosti sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja u obrazovni sustav, a u tu svrhu održat će se četiri okrugla stola, od travnja do sredine svibnja, u Osijeku, Gospiću, Petrinji i Karlovcu.

‘Hrvatska je jedna od rijetkih demokratskih država u kojoj građanski odgoj nije uveden u obrazovni sustav’, naglasio je predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj te dodao da vjeruje kako će njegovo eksperimentalno provođenje pokazati da je on nužan u našem školskom sustavu.

'Istraživanja nam nažalost sugeriraju neke ozbiljne nedostatke u demokratskoj političkoj kulturi mladih. I što se tiče političkih znanja, ali još više što se tiče nekih njihovih stavova i vrijednosti', pojašnjava Šalaj.
Iskustva iz škola u kojima se građanski odgoj eksperimentalno provodi i više su nego pozitivna. Učenicima se posebno svidio aktivan pristup učenju.

'Da ga se dovodi u neku situaciju gdje on nešto doživi i na osnovi toga donosi svoje zaključke. To mogu biti neke dramske vježbe, igre uloga, simulirano suđenje. I to učenici jako vole', rekla je stručna suradnica na projektu Gordana Šutej i otkrila što učenici uče.

'Što je to vlast, zašto nam uopće treba vlast, koraci u rješavanju sukoba, sve što je vezano uz novac, trošenje novca. Uza sve to, najviše je naglasak na tome da naučimo djecu misliti, znači kritičko mišljenje', zaključuje Šutej.

‘Nije dovoljno samo znati da imate ljudska prava, treba se za njih i znati izboriti’, poručeno je s konferencije.

Više informacija doznajte na Facebook stranici