BANDIĆ NIJE ZNAO

Građanima Trnskog ostaje igralište, Mateše kratkih rukava

27.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Sportsko igralište u zagrebačkom naselju Trnsko ostaje građanima i na njemu privatni kapital ništa neće graditi, iako je bilo najavljeno da će tvrtka Klompa ugostiteljstvo tamo podignuti balon i pod njim dva malonogometna terena s umjetnom travom. Vijest da od gradnje nema ništa građanima Trnskog, uz ispriku, prvi je javio gradonačelnik Milan Bandić

Na igralištu u Trnskom, jedinom javnom sportskom objektu namijenjenom građanima i rekreativcima u tom dijelu grada, tvrtka Klompa, kojoj je osnivač tvrtka Dva Z u vlasništvu Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i njegova sina Zlatka, planirala je investirati 880.000 kuna u montažne sportske i ugostiteljske objekte.

Iako je tvrtka Klompa trebala koristiti prostor na rok od 10 godina bez naknade, građanska inicijativa ih je spriječila u tome. Ni građani, niti gradska četvrt i mjesni odbor pa ni gradonačelnik Milan Bandić, kako tvrdi, nisu znali za takvu namjeru.

'Ispričavam se građanima Trnskog zbog nepodopštine koja se dogodila. Nijedna stvar u gradu više se neće dogoditi, ni povjerenstvo bilo kojeg ureda napraviti bilo kakav sporazum s bilo kakvim privatnim interesom da se ne konzultira vijeće mjesnog odbora i gradske četvrti', obećao je gradonačelnik Bandić građanima.

Kad su doznali da dolazi gradonačelnik, građani su se okupili na igralištu u Trnskom. Novinarima su rekli kako su jutros, još prije sedam, došli djelatnici gradskih komunalnih službi, očistili i uredili igralište, čak i popravili jedan od koševa.

O pretvaranju javnog igrališta u objekte kojima bi se koristili i iznajmljivali ih investitori, gradonačelnik Bandić tvrdi kako je čuo ne konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice GSV-a u ponedjeljak.

'Ured za obrazovanje, sport i kulturu je putem svog povjerenstva na svoju ruku napravio ugovor koji ću danas poništiti. Spavajte mirno! Ugovor nisam ni potpisao, ali ću ga opozvati. Nitko razuman i trijezan ne bi dječje igralište iznajmio za neku drugu namjenu', poručio je Milan Bandić te uputio javnu kritiku pročelniku za sport Ivici Lovriću

Potom je gradonačelnik Bandić, zajedno sa suradnicima i uz poruku 'Idemo raditi!' otišao za svojim obvezama obećavši građanima Trnskog da će ponovno imati i svjetlost na igralištu. Najavio je kako će reflektore spojiti na javnu rasvjetu te slikovito rekao: 'Neka igralište svijetli!'

Priču o podizanju balona nad dva terena s umjetnom travom i dva montažna objekta od kojih bi jedan bio pomoćni, a drugi ugostiteljski otvorio je prije nekoliko dana tportal.hr. Investicija od 880.000 kuna najavljivala je mogućnost da bi djeca i rekreativci mogla ostati bez jedinog besplatnog igrališta u naselju. Na sreću, to se nije dogodilo.

Zastupnik u Skupštini grada Zagreba Goran Kutlić (SDP) podsjeća kako je u cijeloj priči Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport 'postupio po odluci iz 2010., ali protivno smislu takve odluke'. 'Cilj takve odluke bio je urediti odnose između korisnika prostora i grada, ali da se te površine daju u nekomercijalne svrhe, pogotovo nižerangirane, i na korištenje građanima', kazao je Kutlić.

Za igralište u Trnskom upozorava da se namjeravalo dati tvrtki na komercijalno korištenje, a u manjem dijelu za građane. Ukazuje i kako se 'u jednom relativno rastegnutom članku' navodi da gradonačelnik može dati prostor u najam tvrtki koja se javila na natječaj vodeći se interesima građana.

'To je samo izvrnuti smisao odluke, ali ništa nije bilo protuzakonito. Jedna rastezljiva definicija stavljena je u odluku u najboljoj volji, no ovdje nije bilo ništa u interesu građana, nego samo komercijalni i privatni interes', rekao je Kutlić.

Za zadržavanje igrališta u Trnskom u 'vlasništvu' građana kazao je kako je to 'pobjeda demokracije, ali i još jedan dokaz da građani trebaju dignuti svoj glas i pobuniti se protiv odluka koje su u suprotnosti sa zdravim razumom'.