CARITAS UPLATIO 100.000 KUNA

Građani zbog poplava bijesni na Katoličku crkvu

19.05.2014 u 15:27

Bionic
Reading

'Što bi Isus napravio da danas živi i da ima zgradu od oniksa? Bi li to prodao da pomogne stradalima ili bi se molio za njih?' samo je jedan od komentara na Facebook stranici Zagrebačke nadbiskupije. Naime, iako su iz Zagrebačke nadbiskupije najavili da će zajedno s Gradom Zagrebom pomagati putem prikupljanja pomoći kroz Caritas, dio građana smatra da to nije dovoljno

Građane je, naime, dodatno razbjesnila informacija da će Srpska pravoslavna crkva donirati 10 milijuna dinara i osnovati specijalni fond za saniranje posljedica poplava u Srbiji.

Stoga su se građani zapitali što će napraviti Katolička crkva u Hrvatskoj.

'Crkvena hijerarhijo, donirajte pomoć - vi, kao institucija', jedan je od komentara na Facebook stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Drugi pak komentar kaže: 'Po volji božjoj i vjerovanju, ljudi dolaze k vama i pokazuju srce prihvaćajući svog pastira. Pokažite i vi srce za sve oni koji sada nemaju i kojima je potrebna pomoć. Nemojte samo prosljeđivati, nego poduzmite i vi konkretno nešto, u smještaju, novcu i svemu ostalom. Ipak ste najbogatiji u zemlji, od sirotinje koja uvijek vama dolazi i daje... Vrijeme je da i vi njoj date.'

Neki su se prisjetili i drugih humanitarnih akcija koje su udružile Hrvatsku. 'Pozivam Katoličku crkvu i sveukupno svećenstvo, časne sestre i ostale na mojim jaslama da se odreknu svog bogatstva i novca te da ga daruju potrebitima u Slavoniji. To vama nije problem, a njima će dobro doći. Ne budite bezobrazni kao što ste bili kad je pokojna Nora bila u pitanju!' stoji u komentaru.

'Kako vas nije sram! Glavno da gradite svoje dvore u mramoru i sl., vozite se u limuzinama, a kad treba odvojiti za jadnike, onda kažete - vjernici će, oni su crkva. Jesu, samo ti vjernici kopaju po kantama za smeće da bi preživjeli, odvajaju od svojih usta da bi vi živjeli u luksuzu, a kad trebate njima pomoći, opet sve svaljujete na te iste vjernike. Ja sam rođena i odgajana u katoličkom duhu, ali sve mi se više... Ma, zalud riječi! Ja sam spakirala veliku vreću odjeće i vreću hrane, a što ste vi?' upitala je jedna komentatorica.

Naime, Katolička crkva odlučila je pomoći, ali putem Caritasa. Tako je iz Interventnoga fonda Hrvatski Caritas danas uputio i 100.000 kuna namijenih nabavi najnužnijih namirnica za obitelji postradale u poplavi za koje skrbe Caritas Požeške biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije. Djelatnici i volonteri biskupijskih, dekanatskih i župnih Caritasa uključeni su u pomaganje stanovnicima poplavljenih područja.

U Caritasu se zahvaljuju građanima za dosad prikupljenu pomoć te pozivaju na daljnju solidarnost.

'U akciju je moguće uključiti se: uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175; SWIFT PBZGHR2X, pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25 kn po pozivu, PDV uključen), online uplatama na www.caritas.hr, a građani se o ostalim konkretnim mogućnostima uključenja u akciju mogu informirati u najbližem biskupijskom ili župnom caritasu.