NAGOVJEŠTAJ PROMJENE

Građani Rumunjske prosvjedima zaustavili kontroverznu uredbu o korupciji?

04.02.2017 u 18:08

  • +8

Prosvjedi u Rumunjskoj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Čelnik rumunjske vladajuće Socijalno-demokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea u subotu je, u pokušaju da zaustavi masovne prosvjede, naznačio da bi se možda mogla povući kontroverzna uredba koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima

'Možda ćemo razgovarati o povlačenju (uredbe),' rekao je Dragnea za DC News.

U isto vrijeme tisuće prosvjednika okupilo se u Bukureštu i prosvjedovalo protiv mjere, koju je donijela vlada pod vodstvom PSD-a koja je na vlasti od 4. siječnja.

Očekuje se da će se prosvjedi širom zemlje proširiti i sljedećeg tjedna.

Kako i vladini pristaše planiraju protuskup, Dragnea kaže da želi izbjeći moguću eksplozivnu situaciju.

Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako sredstva pređu 200.000 leja (47.500) dolara). Uredba, koju je prihvatila vlada, odmah je stupila na snagu.

Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji.

Kritičari kažu da bi uredba potkopala krhke napore da se zaustavi korupcija.

Dragnea je među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.