505 ISPOD CRTE

Grad Zagreb u minusu pola milijarde kuna!

20.03.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Grad Zagreb na dan 31.prosinca 2011. bio je u minusu pola milijarde kuna ili preciznije 505.577.691,32 kuna stoji u izvješću o radu gradonačelnika Milana Bandića za drugu polovicu navedene godine o kojem će Gradska skupština raspravljati koncem mjeseca

No unatoč minusu, Grad je, piše Bandić u izvještaju, uredno izvršavao sve svoje ugovorene obveze, usprkos nižoj naplati prihoda od planirane obveze izvršavao je pravodobno, redovno isplaćivao plaće svim korisnicima proračuna, naknade koje proizlaze iz socijalnih prava te su uredno otplaćivani dugovi.

Unatoč svim problemima, stoji u izvještaju, Grad je nastavio racionalizirati svoje poslovanje i štedjeti, a to se očituje u smanjenju troškova fiksnih i mobilnih telefona, tiskovina, reprezentacija... Također, u pregovorima sa sindikatima postignut je i dogovor da regres za 2011. iznosi 2.500 kuna, a božićnica za zaposlene u gradskoj upravi se neće isplatiti.

No unatoč tome što gradonačelnik ne propušta pohvaliti rad Gradske uprave, teško se oteti dojmu da se ne štedi, kada se u 2012. planiraju projekti poput fontana ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice od 25 milijuna kuna ili preuređenja Cvjetnog trga za 18 milijuna.

Član skupštinskog odbora za financije i gradski zastupnik HNS-a Dragan Kovačević kaže da je minus od petsto pet milijuna kuna ispod crte još i dobar s obzirom na način na koji se vodi Grad.

'Odnos izvršne vlasti s ostalim subjektima u Gradu poput Zagrebačkog holdinga i Skupštine osnovni su, ali ne i jedini razlog zašto je Grad u minusu od pola milijarde kuna. Treba reći da je to još i dobro s obzirom kako se radi', kazao je Kovačević.

Premda Bandić navodi kako je 'u cilju gospodarskog razvitka nastavljeno s provođenjem mjera i aktivnosti temeljem Programa poticanja razvoja, obrta, malog i srednjeg poduzetništva te su 33 investicijska projekta poduzetnika ocijenjena pozitivno, a visina traženih kredita iznosila je 62.920.869,12 što je nešto manje nego u prethodnom razdoblju zbog osjetljivosti poduzetnika', Kovačević smatra da na tom polju nije učinjeno dovoljno.

'Ne može se za sve kriviti krizu. Ona je akceptirana kroz smanjenje proračuna i tu su pojedini gradski uredi dobro odradili svoj posao. Međutim, problem je to što, iako se proračun smanjio, nije napravljeno ništa da se podigne njegova prihodovna strana. HNS stalno ponavlja da je nužno aktiviranje neiskorištene gradske imovine. Velik broj prostora i stanova je neiskorišten i treba nešto po tom pitanju napraviti. S krizom se treba boriti, a ne čekati. Nažalost, moram konstatirati da ako se ovako nastavi, situacija ni u izvještaju za prvih šest mjeseci ove godine neće biti bolja', zaključio je Kovačević.