naselje hrašćici

Grad Varaždin i županija financiraju najam stanova za liječnike varaždinske bolnice

16.11.2018 u 11:42

Bionic
Reading

U varaždinskoj Općoj bolnici u petak je potpisan Sporazum o financiranju najma stanova za četiri liječnika koji rade u Bolnici, kao jedna od mjera za unapređivanje uvjeta života i rada medicinskih djelatnika, s ciljem njihova ostanka u Općoj bolnici Varaždin, ali i dolaska novih liječnika

Četvero je liječnika na korištenje dobilo stanove u Ulici Vjekoslava Cerovečkog u varaždinskom prigradskom naselju Hrašćici. Za njih će podmirivati samo trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sporazum su potpisali zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi Zoran Svetec i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

'U dva od četiri stana bit će smješteni novi djelatnici koji su došli u Opću bolnicu Varaždin, a koji su upravo zbog ove mjere prepoznali Varaždin kao mjesto u koje se isplati doći živjeti i raditi. Upravno vijeće Bolnice usvojilo je strategiju zadržavanja liječnika, jer je prepoznata važnost različitih mjera na kojima treba raditi kako bi se unaprijedila kvaliteta života i rada liječnika', izjavio je Kudelić te zahvalio lokalnoj zajednici koja je prepoznala problematiku i uključila se aktivno u njezino rješavanje.

'Konačan rezultat je današnje potpisivanje sporazuma zahvaljujući čemu će četiri liječnika naše bolnice imati osiguran smještaj pod povoljnijim uvjetima', dodao je Kudelić.

Internist dr. Davor Vojnović, jedan od liječnika koji će koristiti stanove u Hrašćici, kazao je kako je ova mjera donijela prevagu da se s cijelom obitelji preseli iz Jajca u Varaždin i karijeru nastavi u Općoj bolnici Varaždin.

'U jednom trenutku u obitelji smo razmišljali o odlasku u druge zemlje, no donijeli smo odluku da to bude Hrvatska, odnosno da dođemo u Varaždin', kazao je dr. Vojnović. Kao jedan od argumenata naveo je i činjenicu da je Opća bolnica Varaždin najveća županijska bolnica u Hrvatskoj te da pruža odlične mogućnosti edukacije, stjecanja iskustva i napredovanje.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin podsjetio je da Županija trenutno u zdravstvu provodi investicije za poboljšanje uvjeta rada vrijedne više od 430 milijuna kuna.

 'Svjesni smo da bez stručnjaka to gubi svoj smisao. Ulaganje u ljude je ključno. Moramo biti iskreni i reći da ovaj sporazum predstavlja simboličan iskorak, jer govorimo o četiri liječnika i godišnjem izdvajanju od oko 28.000 kuna', istaknuo je Vugrin i dodao da se ovom mjerom mora obuhvatiti što veći broj zdravstvenih djelatnika.

 Jedan od koraka koji Varaždinska županija već provodi je financiranje troškova poslijediplomskih studija, za što je u ovogodišnjem županijskom proračunu osigurano 420.000 kuna.

'Predložili smo Gradu Varaždinu da se na jednaki način priključi i vjerujemo da će osigurati sredstva u proračunu za 2019. godinu. Međutim, najviše liječnika, ali i drugih zdravstvenih djelatnika će biti obuhvaćeno inicijativom za subvencioniranje kamata na stambene kredite', napomenuo je Vugrin.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je da se još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu staviti na raspolaganje bolnici.

'To su udobni i komforni stanovi koji predstavljaju visoku kvalitetu stanovanja', kazao je, naglasivši da je Grad otvoren za daljnju suradnju.

'Tako se to radi i u razvijenim europskim zemljama. Ova naša mjera kojom smo privukli liječnike u Varaždin i dvoje zadržali pokazuje se kao dobar korak u cilju da liječnici svoje profesionalne ambicije vežu uz varaždinsku bolnicu', rekao je varaždinski gradonačelnik. Najavio je i druge mjere koje će se poduzimati s istim ciljem, kao što su uređenje dječjeg vrtića u sklopu bolnice za potrebe zaposlenika te pomoć u nabavci medicinske opreme.