ZA FONTANE SE IMA

Grad nema novca za obećanu školu i vrtić na Kajzerici

11.04.2012 u 16:07

Bionic
Reading

Iako je za ovu godinu najavljen početak radova na izgradnji škole i vrtića na zagrebačkoj Kajzerici, ove godine od toga neće biti ništa, upozorili su građani okupljeni u inicijativu 'Zakaj? Za Kajzericu', tvrdeći da su ih gradski oci izigrali

Jelavić: Nema  sredstava

Da ove godine neće biti gradnje niti škole niti vrtića na Kajzerici, potvrdio nam je i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za izgradnju Davor Jelavić. 'To ne znači da se neće graditi sljedeće godine. Ove godine sredstava nema', kazao je. Doznajemo i kako je izrada projektne dokumentacije u tijeku, svi dokumenti za vrtić su gotovi i projekt je u fazi pred izdavanjem građevinske dozvole. Što se škole tiče, potrebno je izvlastiti još jednu parcelu od URIH-a.

Cijena izgradnje vrtića i škole, koju građani s Kajzerice čekaju još od 1996. godine, iznosi sto milijuna kuna. Podsjetimo, za četvrtinu tog iznosa gradonačelnik planira ove godine izgraditi dvije fontane i dva pothodnika koja do njih vode na zelenoj površini preko puta Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

'Nakon tri peticije, prikupljenih više od tisuću potpisa građana, stotinjak urudžbiranih dječjih crteža, javno danoga obećanja predsjednika mjesnoga odbora Jadranka Baturića te pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića – građani Kajzerice dobili su jedno veliko ništa!

Iako je za ovu godinu najavljen početak radova na izgradnji škole i vrtića na prostoru URIH-a na Kajzerici – od toga prema posljednjim izjavama gradske vrhuške nema ništa', kažu u priopćenju. Dodaju da se u tom zagrebačkom kvartu tik uz Savu svakodnevno krče neuređeni prostori za izgradnju novih zgrada te ruše stare kućice kako bi napravile mjesta novim objektima, dok ulaganja Grada ne prate taj tempo. Naime, na Kajzerici živi više od pet tisuća stanovnika, uglavnom mladih obitelji s djecom. Djeca vrtić i školu pohađaju u Trnskom, prelazeći Aveniju Dubrovnik.

Samo kroz komunalni i vodni doprinos investitori na Kajzerici u proteklih su nekoliko godina u gradsku blagajnu uplatili preko pola milijarde kuna, a doseljeni građani, mahom mlade obitelji s djecom, uplatom najvišeg prireza u državi donijet će u idućem razdoblju još toliko', upozorili su.

'Od gradskih institucija tražimo da opozovu izdavanje svih građevinskih dozvola i izgradnju novih zgrada te tako onemoguće novo naseljavanje na Kajzericu. Tri pretrpane škole bez uporabnih dozvola u Trnskom i okolnim naseljima više ne mogu podnijeti nove učenike – a rješenja na vidiku nema.

Građanska inicijativa 'Zakaj? ZaKajzericu' ovim putem još jednom apelira na političare da prestanu s lažima i maloumnim davanjima obećanja bez pokrića jer na taj način dodatno uništavaju svoj i tako uništen ugled i bacaju ljagu na svoje davno zaprljane obraze. Nehumani odnos prema najmlađima izravno ide na njihovu dušu.

Ukoliko gradske institucije ne odgovore na ovaj apel i do izgradnje vrtića i škole privremeno ne ukinu izdavanje građevinskih dozvola - ova će građanska inicijativa pokrenuti sljedeće aktivnosti: aktivisti će u kvartu na demokratski i pravno mogući način pokrenuti inicijativu koja će potom pozvati građane da se na kvartovskom referendumu očituju za izdvajanje Kajzerice u zasebnu samostalnu općinu koja više ne bi bila dio grada Zagreba, već sastavni dio Zagrebačke županije', kažu građani.