JE LI SE NESREĆA MOGLA IZBJEĆI?

Grad nakon tragedije postavlja ležeće policajce u Svetice

05.12.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Nakon stravične prometne nesreće u kojoj su život izgubili otac i sin, 36-godišnji Dario i osmogodišnji Patrik Puljić, nameće se pitanje je li se tragedija mogla izbjeći ili barem umanjiti tragičan ishod da je bolja prometna regulacija u prometnoj Ulici Svetice

Stanovnici tog dijela grada nakon nesreće su zasipali zahtjevima gradskog šefa za promet Miju Bezera. On nam je pak otkrio kako ne isključuju mogućnost da postave ležeće policajce na kolnik u Ulici Svetice kako bi spriječili vozače da voze prekomjernom brzinom koja je uzrokovala jučerašnju tragediju.

Pojasnio je da Grad surađuje s policijom te kako planiraju od njih tražiti podatke o prometnim nesrećama te o prekoračenjima brzine u posljednje vrijeme. 'Ako treba, stavit ćemo nekoliko izbočenja da smirimo promet, a na pješačke prijelaze trebali bismo staviti i svjetlosne signale', kaže Bezer za tportal te dodaje da je riječ o prometnoj ulici koja povezuje Zvonimirovu i Branimirovu ulicu.


Pohvalio se da Zagreb ima dobar prosjek od samo šestero poginulih u prometu na sto tisuća stanovnika, da iz godine u godinu pada broj prometnih nesreća te broj ozlijeđenih i smrtno stradalih. Unatoč tome, dnevno prima nekoliko desetaka mailova građana sa sugestijama i upozorenjima na 'crne' prometne točke grada. Kaže kako je zahvalan svakom pozivu s terena te dodaje da od stanovnika Svetica niti od tamošnje gradske četvrti do jučerašnje tragične nesreće nije dobio nikakve pritužbe.

Prometni stručnjak Ivan Dadić pak kaže da je riječ o nekvalitetnoj prometnici. 'To je prometna, ali uska cesta, a okolo je izgrađeno jako puno objekata. Ta ulica očito nije kvalitetna, nema prilaza i odlaza. Možda se moglo ranije nešto napraviti', kaže i žali se da se na primjenu znanosti o prometu malo obraća pažnja.

Svejedno ističe da se ovakva prometna nesreća mogla dogoditi bilo gdje. 'Vozač prebrzom vožnjom tako nešto može bilo gdje napraviti. Mislim da je vozač nedvojbeno kriv', dodaje.

'Ovaj tip nesreće je gotovo nemoguće izbjeći, to su trenuci nepažnje, bahatost, preveliko samopouzdanje, i to nema veze s godinama i mladosti. To se događa i zrelijim osobama, čak i političarima', zaključuje Dadić.