OBILAZI HRVATSKU

Grabar Kitarović otvorila privremeni ured u Puli

14.09.2015 u 11:21

  • +4

Predsjednica u Domu hrvatskih branitelja otvorila privremeni ured

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Podizanjem zastave predsjednice Republike Hrvatske ispred Doma hrvatskih branitelja u Puli otvoren je privremeni Ured predsjednice Republike Hrvatske, a u kojem će ona sljedećih nekoliko dana razgovarati s predstavnicima političkoga i društvenoga života te građanima Istarske županije, priopćili su iz Ureda predsjednice

Predsjednica Grabar Kitarović, stoji u priopćenju, istaknula je kako joj je velika čast i zadovoljstvo raditi i boraviti u Domu hrvatskih branitelja te je izrazila poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima. 'Iako Istra nije bila neposredno ugrožena velikosrpskom agresijom, upravo ste vi, Istrani, najvećim odazivom pozivu na obranu Hrvatske na najbolji način iskazali svoje domoljublje', kazala je Grabar Kitarović.

Podsjećajući na povijest Istre, koja je najvećim dijelom svoje povijesti bila izvan hrvatskih državnih granica, predsjednica je kazala kako je hrvatstvo u njoj opstalo zahvaljujući nepokolebljivu rodoljublju istarskoga čovjeka koji je čuvao svoj hrvatski jezik i običaje. Posebno je velik doprinos očuvanju hrvatske svijesti u Istri dalo katoličko svećenstvo, dodala je.

Istaknula je kako glavne smjernice hrvatske politike nisu uvijek dovoljno prepoznavale i uvažavale posebnosti Istre i istarskog hrvatstva, a ono se oblikovalo i očuvalo u okrilju istarskih povijesno-političkih mijena, etničkih i kulturnih raznolikosti. 'Istarski Hrvati čvrsta su grana hrvatskoga narodnog stabla, na koju se i danas možemo, jednako kao u prošlosti, sigurno osloniti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi', rekla je, kako se navodi u priopćenju, Grabar Kitarović.

Predsjednica je poručila kako je Istarska županija imala među prvim našim županijama mogućnost da, oslobođena neposredne ratne opasnosti, svoje posebnosti razvojno iskoristi suradnjom s bliskim regijama u drugim državama. Sada, kada je Hrvatska članica Europske unije, Istra ima još veće razvojne mogućnosti na temelju ukupnih hrvatskih razvojnih potencijala. Dodala je kako će razvojni uspjeh biti utoliko veći koliko više bude utemeljen na političkoj suradnji na županijskoj i državnoj razini, a da demokratska utakmica ima smisla samo ako otvara obzorja zajedništva i omogućuje složnu posvećenost općemu dobru.