vladavini prava

Gotovo polovica članica EU-a osuđuje Mađarsku zbog diskriminacije LGBTIQ zajednice, Hrvatska nije među njima

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 22.06.2021 17:33
  • Objavljeno 22.06.2021 u 17:33
tportal

Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES / POOL

Gotovo polovica država članica EU-a osudila je u utorak Mađarsku zbog zakona kojim se diskriminiraju pripadnici LGBTIQ zajednice i pozvalo EK da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva

“Izražavamo veliku zabrinutost zbog usvajanja amandmana na više zakona u mađarskom parlamentu kojima se diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i krše prava na slobodu izražavanja pod izlikom zaštite djece”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje 13 država članica. To su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Latvija.

Zajedničku deklaraciju potpisali su na inicijativu Belgije ministri vanjskih ili europskih poslova država članica EU-a koji su se okupili na sastanku u Luxembourgu. Jedna od točaka dnevnog reda je i rasprava o okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

“Tražimo od Europske komisije kao čuvara europskih ugovora da iskoristi sve instrumente koje ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog prava, uključujući i slanje ovog pitanja na Sud EU-a”, kaže se u zajedničkoj izjavi 13 država članica.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

“To predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i stoga zaslužuje da bude osuđeno. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti Europske unije i ta se načela ne mogu dovoditi u pitanje”, kaže se u izjavi 13 država članica.

  • +7
  • +4

Korona u Mađarskoj

Izvor: EPA / Autor: ZOLTAN BALOGH

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak ujutro dolazeći na sastanak da ti zakoni nisu upereni ni protiv koga i da im je jedina svrha zaštita djece od pedofilije.

“Zakon štiti djecu na način da osigurava isključivo pravo roditelja da educiraju svoju djecu u pogledu seksualne orijentacije i zakon ne govori ništa o seksualnoj orijentaciji odraslih”, rekao je Szijjarto, dodajući da kritike dolaze zbog krive interpretacije zakona.

"Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati”, rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!