SVEČANOST 20. OBLJETNICE OLUJE U KNINU

Gotovina sretan, a Kotromanoviću 5. kolovoza važniji od rođendana

05.08.2015 u 16:27

Bionic
Reading

General Ante Gotovina, koji je nazočio proslavi Oluje na Kninskoj tvrđavi i podizanju hrvatske zastave, rekao je da je hrvatska zastava simbol, ali isto tako i Kninska tvrđava te kazao da je sretan, a ministar obrane Ante Kotromanović poručio je da je njemu Dan pobjede važniji od rođendana dok je Munira Subašić, predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice upozorila kako bi se - da nije bilo Oluje, dogodio još genocid u BiH

'Sve su to koraci i proces', uzvratio je Gotovina komentirajući to što kod polaganja vijenaca ispred spomenika 'Hrvatske pobjede Oluja 95' ove godine nije bilo organiziranih zvižduka članovima Vlade.

'Moramo se radovati jer imamo državu. Danas, nakon 20 godina, osjećam se sretnim. Pogotovo jučer, kad su naše Oružane snage diljem Hrvatske i u glavnom gradu obilježile Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja. To je bilo dostojanstveno i veličanstveno. To nastavljamo danas ovdje u Kninu', rekao je Gotovina.

Jučerašnjim vojnim mimohodom u Zagrebu i današnjom proslavom u Kninu zadovoljan je i ministar obrane Ante Kotromanović. Rekao je da je jako lijepo što se u Kninu okupilo puno ljudi.

'Sve je lijepo, no danas je vrlo važno što je otvoren Muzej Oluja '95 čime svim ljudima pokazujemo kako je počeo rat i kako smo se organizirali i borili, te kako smo na kraju pobijedili', rekao je Kotromanović.

'Peti kolovoz najdraži je dan u mom životu, važniji od rođendana. To je temelj nove hrvatske države. Vrlo sam sretan i nervozan jer je došlo puno ljudi, ljudi žele zajedništvo. Podržavam Gotovinine poruke. Hrvatska je danas sigurno bolja država nego prije 20 godina, ušli smo u EU i NATO, no još smo mlada država, moramo raditi, vrijedni smo i radišni ljudi, još se moramo posložiti. Sretan sam zbog mimohoda u Zagrebu, željeli smo pokazati pobjedničku vojsku. Vojska vrijedno radi, modernizirali smo snage. Žao mi je i nadam se da nam građani Zagreba neće zamjeriti zabranu prometa u gradu', kazao je Kotromanović.

Muzej Oluja '95 otvorila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i tom prigodom podsjetila kako su se hrvatski branitelji žrtvovali za slobodu.

U Knin je na poziv hrvatske predsjednice stigla i Munira Subašić, predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice': 'Predsjednica Kitarović je u Srebrenici rekla da se tamo dogodio genocid, a ja ovdje mogu reći da nije bilo Oluje, da bi se dogodio još jedan genocid u BiH i to u Bihaću. Zato pozdravljam i generala Gotovinu, meni najdražeg generala. Živjela BiH, živjela Hrvatska!'