13. OBLJETNICA SMRTI

Gotovina i Markač na Tuđmanovu grobu

Bionic
Reading

Na današnji dan prije trinaest godina preminuo je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Na njegov grob na zagrebačkom Mirogoju u ponedjeljak ujutro došli su njegova supruga Ankica, sin Miroslav te kći Nevenka, ali i visoko izaslanstvo HDZ-a, na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. To je prvi put nakon 2000. godine da se stranačkom izaslanstvu obitelj Tuđman pridružila u polaganju vijenaca. Osim političara, svijeću za prvog predsjednika RH zapalili su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

'Predsjednik Tuđman bio je predsjednik moderne, demokratske Hrvatske. Franjo Tuđman je ustrojio oružane snage koje su oslobodile domovinu od agresora, to nam je omogućilo da budemo članica NATO-a, a sutra ćemo biti punopravna članica Europske unije. On je bio ratni predsjednik. To je to. On je bio taj početak zajedno s nama braniteljima', kazao je diplomatski Ante Gotovina, prenosi RTL

Također je istaknuo kako se ne radi o tome da je on 'obranio i Franju Tuđmana presudom u Haagu', nego je naglasio da je haška presuda pobjeda svih nas.

'Mi svi zajedno smo pobijedili, ne samo ja. To je naša pobjeda. Uvijek netko mora biti na prvoj crti. Tako i u ratu imate one koji su na prvoj liniji i one druge, ali svaki pojedinac je važan', dodao je.

Naglasio je kako se susreo s Ankicom Tuđman te da je sretan što ju je imao prilike vidjeti i pozdraviti.

General Markač je istaknuo kako je protkan osjećajima. 'To je bio moj predsjednik, moj zapovjednik, mi smo pobjednici u svim operacijama. Sretan sam sada kada sam na slobodi, ali predsjednika uvijek nosim u srcu', rekao je Markač dodavši da je Franjo Tuđman čovjek za povijest.

'On je sigurno jedan od najzaslužnijih za to što imamo danas slobodnu Lijepu Našu. On je našao toliko snage da nas ujedini i da to zajedno učinimo. To je njegova velika zasluga i mi se toga nikada ne odričemo', istaknuo je Markač komentirajući i one koji se odriču prvog hrvatskog predsjednika.

'I nas su se mnogi odricali i skidali slike. Međutim sada je drukčije vrijeme, dolazi bolji život. Ja se nadam i vjerujem u to i mislim da će se mnogo toga promijeniti', zaključio je Markač.