FIKCIJA NAČELNIKA PUZ-A

'Gospodarski kriminal se smanjuje'

18.05.2010 u 12:34

Bionic
Reading

'Do sada smo primjenjivali represiju, a u zadnjih godinu dana prevenciju', rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin u zagrebačkoj Skupštini podnoseći izvješće o sigurnosti

'Problem kriminaliteta nije problem policije, nego društveni problem', rekao je Buterin i ustvrdio je Zagreb siguran grad, iako osjećaj sigurnosti, kaže, ovisi o 'individualnoj percepciji'. Tu je percepciju, prema Tomislavu Buterinu, moglo narušiti jučerašnje rušenje zaštitnog zida Horvatinčićeva gradilišta u Varšavskoj ulici. Buterin nije spominjao spominjao navijačke nerede 1. svibnja.

'Jučerašnji događaji su sporadični i nekog mogu dovesti u osjećaj nesigurnosti', kaže Buterin. Jučer ujutro smo pružili asistenciju Gradskoj upravi za osiguranje prostora tijekom postavljanja ograde. Tijekom dana došlo je do remećenja javnog reda i mira i mi smo primirili situaciju', pojasnio je načelnik PUZ-a.

Pojašnjava da je komunikacija s vođama prosvjeda bila odlična te da je sastanak s njima protekao u ugodnu tonu. Izrazio je nadu da će današnji prosvjed u Varšavskoj, najavljen za 18 sati, proći 'na civiliziran način'.

Buterin je iznio zanimljiv zaključak; kaže da je značajno pao gospodarski kriminalitet. U 2009. drastično je porastao broj razbojstava, a bilježi se rast i maloljetničkog nasilja.

Buterin naglašava važnost suradnje policije s Gradom, pravosuđem, medijima, čak spominje i suradnju sa svećenicima i časnim sestrama, s ciljem prevencije kriminaliteta. Predsjednik Skupštine Boris Šprem naglasio je da policajac građanima mora biti prijatelj, a ne da ga se doživljava kao represivni aparat.

Pita se Šprem zašto je donesen Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kada ga se ne primjenjuje. 'To je bijeg od odgovornosti; zakone donosimo, ali ih ne primjenjujemo. Ističe da  Zakon treba izmijeniti u dijelu koji se odnosi na recidiviste tako da 'oni budu opomena drugima'.